Микрофон вместо "хранилка"

loading...

За края на учебната година МВР стартира акция "Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя". Това означава ли, че полицаите, т.е. катаджиите, ще си гледат работата? Не.

Ще има някакъв юруш по празничните дни покрай края на учебната година и, забележете, засилено присъствие покрай школата, спазване на правилата за движение, ограниченията на скоростта, предимството на пешеходци на пешеходна пътека и т.н. Ами през останалите дни от годината къде са катаджиите? Г-да полицаи, вие трябва да знаете, че трябва да възпитавате водачите на МПС, трябва да ги наказвате при нарушения. А това няма да стане с тридневно присъствие покрай училища. Ами останалите хора в населените места какво ще правят? Няколко дни се правиш на добрата фея покрай училищата, а на 100 м. по-нататък ставаш Годзила и размазваш всичко. И така цяла година.

Оцеляването на катаджиите може да стане по два начина – да им се плаща само когато участват в спецакции, т.е. по няколко дена в година. Този вариант има подвариант – МВР да провежда "спецакции" по 365 дена в годината.

Новина покрай спецакцията са и 15-минутни беседи на полицаи с учениците в диапазона 5-11 клас и евентуално кратко участие на хора с пагони в родителски срещи. Г-да полицаи, явно ръководството на МВР ви праща на ваканция. Две-три лекции и после – шапка на тояга, т.е. на "слънчоглед" или "хранилка". Вместо цяла година да дебнете и хващате нарушители, вие ще пазите и образовате децата няколко дена.

Ами че тези деца да не би да са шофьори?

И какъв ще бъде ефектът? Хумористичен – вечер детето ще разказва вкъщи какво му е казал катаджията и баща му ще цвили от смях. Децата много повече ще научат какво става по улиците, ако някой от родителите му се прибере вечер и каже със съжаление, че е глобен еди-колко си за дребно нарушение. Или ще го съдят и т.н.

Явно в канцелариите на МВР хората са се зарибили от телевизионните формати в търсене на български таланти с микрофон. Поради което са решили да се пробват подчинените им с микрофон пред малолетната публика. Така се постигат две неща – първо катаджията се лустросва в общуване с обществеността. И второ микрофонът става основно негово оръдие на труда. Ако видите, полицаи, как си гледат работата колегите ви из страните от Западна Европа - ще ви паднат шапките. Но доколкото България е държава, намираща се в измерението хикс, хората с пагони стават шоумени. Няма изненада – те политиците са ни такива, какво остава за полицаите. /БГНЕС

-----------

Пламен Йотински е главен редактор на Агенция БГНЕС.

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби