Световните медии гръмнаха! Ето какво е причинило катастрофата на ТУ-154 на Коледа

Грешка на втория пилот е причината за катастрофата на руския самолет Ту-154  над Черно море, недалеч от Сочи.

На 25 декември при инцидента загинаха 92 души, включитено и 8-членния екипаж.

Сред тях бяха целия състав на хор "Александров", руската майка Тереза - д-р Лиза и други. Самолетът, който бе на военните, пътуваше за сирийския град Латакия.

Според разследващите основната причина е проблем в закрилките. От записите на черната кутия се чува гласа на втория пилот, който казва: Капитане падаме! Машината не е имало достатъчно мощност, за да набере височина.

На третата минута от началото на полета, когато самолетът се е намирал на 450 метра от пистата на летището край Сочи и е бил вече над Черно море, са сработили датчиците, показващи устойчивостта му. Тогава рязко самолетът започва да губи височина заради проблеми със закрилките. Според експертите причината за случилото се е грешката на втория пилот Александър Ровенски, който е объркал лостовете за прибирането на колесника с този на закрилките. От този момент нататък самолетът е започнал за губи височина, а екипажът се опитал да го върне на летището, но това не е било възможно да се случи.

Според опитния пилот Виктор Саженин в самолетите "Туполев" въпросните два лоста се намират над пилотите в кабината им и е напълно възможно това да е грешката, особено ако вторият пилот се е разсеял или уморил, когато самолетът е набирал височина, пише БНР. Според експертите самолетът е бил претоварен. За това говори и фактът, че първо при падането опашката на самолета се отделила от него, след което и дясното крило на самолета се е отделило и е паднало в морето.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби