СТРАШНИ НОВИНИ ЗА БЪЛГАРИЯ! ТОП ЕКСПЕРТ ПРОЧЕТЕ ЧЕРНАТА ПРИСЪДА, ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА! БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ

Когато "Ислямска държава" е в критично положение, тя се опитва да вбие клин и по този начин да се засили натискът на обществото към правителството, съответно да отслабне натискът към ИД. Това обясни  арабистът проф. Владимир Чуков пред БНР.

Според него атентатът в Истанбул е един от подходите на терористите да изградят няколко фронта, така че да бъде отслабен натискът на Турция към терористите в Сирия. Не трябва да ни изненадва и фактът, че атентаторът е от Централна Азия, допълни той.

„Атентатът от новогодишната нощ в Истанбул носи белезите на радикален ислям. „Ислямска държава” през изтеклата година не използва т.нар. етноджихари, живите бомби, атентаторите-самоубийци, а използва стратегически самоубийци, изпратени на конкретна мисия, без да са задължавани да бъдат убити, те имат задача и трябва да я изпълнят. Това са хора, обикновено натрупали много сериозен опит в битките, хора от Централна Азия”, смята арабистът.

Що се отнася до завръщане на бойци на „Ислямска държава” към Балканите Владимир Чуков смята, че никой не би могъл да каже колко от тях са минали през България.

„Няма защо да се заблуждаваме - България е част от коридора, част от транзита, заради което и у нас са се появили т.нар. логистици, ятаци, които им помагат. След като има доказано такъв трафик, няма как да не се оформи подобен перифирен обект на изследване”, анализира Чуков.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби