НОВАТА СХЕМА! ЕТО КАК МОШЕНИЦИ ТРУПАТ ПАЧКИ НА ГЪРБА НА НАЙ-БЕДНИТЕ!

Черна борса с хранителните помощи от Европейския съюз се формира от началото на годината със старта на кампанията по тяхното раздаване, съобщи „Телеграф”.

Социалните служби завеждат дела против псевдобедняци, които вземат безплатни продукти с цел да ги продадат.

От Брюксел се грижат за нашите бедни, като им осигуряват храни в натура, които разпределя Българският Червен кръст, пояснява всекидневникът.

На опашките обаче се редят и „социално слаби” с прилично високи, но изцяло сиви доходи. Те вземат храните, за да ги търгуват.

Става дума за 10 килограма брашно, 6 кг ориз, 3,5 кг спагетни, 1,250 кг картофено пюре, 2,4 кг гювеч, 1,6 кг компот, 2 кг конфитюр, 1,8 кг месни консерви, 8 кг захар и 2 кг вафли. Общо 38,550 кг е пакетът за всеки социално слаб.

През 2016 г. само от дирекция „Социално подпомагане” във Варна са завели дела срещу 48 души, получили помощи неправомерно.

Исковете са за общо 29 270 дела, добавят от дирекцията. От тях засега са възстановени едва 846 лева.

По-работещата практика е да се сключват споразумения с онези, които нямат възможността да възстановят щетите. „За миналата година сме сключили 17 споразумения, а възстановената сума е 3425 лева”, коментира шефът на варненските социални Адриана Григорова.

13 613 социални слаби във Варненска област очакват помощи в натура, които ще се раздават в края на февруари. В община Варна продукти се полагат на 6340 души, съобщи Григорова.

Повечето хора, които имат право на това подпомагане са пенсионери, които чакат, търсят, интересуват се кога ще започне раздаването, казват социални работници.

Намират се обаче и тарикати, които си имат пълни хладилници, и вземат помощите за да ги осребрят.

Такъв е в Пловдив Ашим Асан, който на 10 януари се оказа на опашката за най-нуждаещите си.

Мъжът, който дълги години прибираше наема от Виенската сладкарница в центъра на града и вилня в битките за вакъфските имоти, сега е в списъка на правоимащите за помощи, съобщи „Марица”.

Областният управител Здравко Димитров, даде на 10 януари старта на акцията за хората от район Централен. „Гладът е по-силен от снега”, каза той като видя колко хора са дошли въпреки обилния снеговалеж. И веднага предупреди: „Да не видим утре тия буркани по магазините! Ядат се само вкъщи!”.

Социално слаби от Великотърновско пък продават отпуснатите им хранителни помощи на търговци и собственици на квартални магазинчета. Някои от търговците дори идвали с микробуси и една изчаквали бабите и дядовците да получат пакетите, които мятали в бусовете и изчезвали.

Търговците купували пакетите на цени 60-70% от магазините според неофициални данни.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби