"Меню за реформатори" предложи Николай Василев

loading...

"Меню за реформатори" предложи пред над 200 гости и приятели бившият икономически министър Николай Василев. По този начин Василев е озаглавил втората си книга, чиято официална премиера бе днес, предаде репортер на БГНЕС.

"Визия за модерна икономическа политика" е подзаглавието на книгата, която според самия Николай Василев не може да се счита за учебник по икономика, макар че би могла да бъде използвана като такъв. Книгата не представлява и управленска програма, но ще се радвам, ако част от идеите в нея бъдат припознати и използвани, заяви Николай Василев пред своите гости.

Жанрът на книгата, по думите му, е най-близо до "наръчник по държавно управление и икономическа политика", макар самият Василев да сподели, че няма патент върху идеите, които е развил в своята книга. "Ако сте съгласни с идеите в тази книга, тя може да ви бъде полезна и интересна. Дори да не сте съгласни, тогава тя би могла да предизвика дискусия кои са правилните политики за България - стига това да се случи, значи целите на книгата са изпълнени", сподели в своето кратко изложение Николай Василев.

Рецензенти на книгата и автори на предговора към нея са трима икономисти, близки до вижданията на Николай Василев - Никола Янков, София Касидова и доскорошния председател на Сметната палата проф. Валери Димитров. Бележки по книгата Василев е получил още от бившия финансов министър Милен Велчев, Владимир Савов, Николай Николов и Наталия Димитрова.

Постепенното увеличаване на валутните резерви до удвояването им до 25 млрд. евро в срок от 10 години, воденето на политика на ниски бюджетни дефицити в кризисни периоди и на излишъци във времена на растеж, натрупване на голям сребърен фонд са част от мерките, които Николай Василев предлага.

Според него страната трябва да работи за намаляване на социалните разходи в бюджета с 1 до 4% от БВП, а също така и допълнително облекчаване на данъчните задължения чрез постепенно намаляване на единната ДДС ставка до 19% или 18%, както и понижаване на ДДС за туризма от сегашните 9% до 7% или 5%.

Василев настоява и необходимостта от приватизация на останалите държавни дялове в енергетиката и в останалите отрасли в рамките на 2 години.

Ние стоим твърдо за пропазарните икономически школи и вярваме, че не можем да искаме прогрес без напълно свободен пазар и ограничена държава, сподели проф. Валери Димитров по отношение на възгледите в книгата.

Според издателя Веселин Тодоров книгата напомня политическа програма, която би гарантирала на дадена партия никога да не премине 1% доверие сред хората. Книгата е честна и откровена, а българският избирател никога не би могъл да я преглътне, коментира той. За него е било удоволствие да прочете толкова разумни и директни виждания за икономиката.

Събитието бе уважено от държавния глава Росен Плевнелиев, президент Петър Стоянов, бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Стефан Софиянски, Меглена Кунева, председателите на Народното събрание Александър Йорданов, Огнян Герджиков, Борислав Великов, културният министър Петър Стоянович и други. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби