Мъгливата сделка за ПФ „Доверие“

loading...

Британска компания на име United Capital, която заяви интерес да купи най-големия частен пенсионен фонд в страната „Доверие” няма борсова регистрация, уебсайт, или фирмен телефонен номер.

На 15 юли дружеството Vienna Insurance Group обяви желанието си да продаде своите над 92.58% от акциите в капитала на Пенсионно-осигурителната компания "Доверие", като цената остава секретна.

Сделката подлежи на одобрение от Комисията за финансов надзор, a според Ройтерс, сегашното правителство, което назначава комисията е против сделката.

Забулената в мистерия компания United Capital е регистрирана на адреса на къща в град Грейс, Есекс, която е обитавана от Таня Пазарчик, служител в агенция за регистрация на фирми.

Адресът е използван за нуждите на много от клиентите й. По думите й, тя препраща писмата за United Capital до 3ти адрес в Австрия, но по нейни думи знае малко за фирмата.

Сметките на United Capital от края на октомври показват, че компанията разполага с капитал от 14 лири.

Тези обстоятелства повдигат въпроси за целта на сделката с "Доверие", което управлява милиард и осемстотин милиона лева на повече от над 1.2 милиона вложители.

Репортери на агенция Ройтерс са се опитали безуспешно да се свържат с руския банкер Сергей Мастюгин, сочен като един от основните инвеститори в компанията.

Според Ройтерс, директорите на компанията са Слободан Риштич, Гюнтер Рор, Д-р Гюнтер Рор, които живеят около Виена, както и Дебора Стърнам, която е базирана в Лондон.

В електронно писмо от 26 юли самата United Capital твърди, че управлява активи в ЕС, САЩ и Русия за повече от два милиарда евро. Пред Ройтерс, Дебора Стърман твърди, че в сделката за "Доверие" няма нищо необичайно и че не се интересува, ако някои хора имат проблем с нея.

Криминалната следа

При ареста на престъпна група у нас през последните дни се разбра, че членовете и е трябвало да счупят краката на двама от участвалите в сделката за придобиване на "Доверие" - бивш член на ръководството на "Информационно обслужване" и на физическо лице, свързано с юридическо лице, свързано със сделката.

По официални данни на МВР, тези действия са предотвратени.

Източници: Reuters, БНР, Пресцентър МВР

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби