Цонев: Местан е получил подкрепа от Орешарски за нашето разбиране

loading...

Прочитът ни на вота не е шамар, нито е бомба, това е реалният резултат от евроизборите. Това каза пред Нова телевизия Йордан Цонев от ДПС.

Имаше среща вчера преди пресконференцията между г-н Местан и премиера Орешарски, където е съгласувана нашата позиция. Доколкото знам е получил подкрепа от Орешарски за нашето разбиране, добави Цонев.

Защо не е шамар, защо в никакъв случай да не се тълкува като отношение към БСП. Ако изхождахме от тяснопартийния ни интерес, щяхме да настояваме да продължи този кабинет, можехме дори да увеличим влиянието си, ако искахме това. Ние преди изборите казахме, че подкрепата за този кабинет зависи от резултатите на евровота. Ние казахме, че няма да търсим власт като самоцел. Понеже няма алтернатива, има отворени опции, подчерта Цонев.

Ако имаше ясна подкрепа за двете партии, щяхме да подкрепим програмата на кабинета. Проблемът не е в кабинета. Ако работата на кабинета беше оценена както нашите избиратели я оцениха, тогава щяхме да имаме силна подкрепа за това, което искаме да вършим. Оставихме 10 дни да си направят анализи и да излязат с конкретни предложения. Нашият прочит на вота е такъв, заяви Цонев.

Нямаме нужното разбирателство на този етап с ГЕРБ. В ДПС не сме наивници. Ние не гоним власт на всяка цена. Ние сме си направили анализ, че след вота може и да не участваме в управлението. А ГЕРБ не е имал никакво взаимодействие с ДПС.

За отношението на ДПС към БСП, то не може да се тълкува като отношение на предателство, подкрепата се изразяваше с нашата работа в НС. Знаете ли колко от социалните мерки на БСП сме ги подкрепяли, попита Цонев.

За "Южен поток", Цонев каза, че България им интерес да строи "Южен поток", но не въпреки Брюксел. Въпреки Брюксел България нищо не може да прави, тъй като ние сме част от ЕС. Килимче не сме дърпали на никого, избирателите дърпат килимче. "Южен поток" трябва да се строи след съгласие от Брюксел и при условията, които поставя Брюксел, допълни Цонев.

Попитан какво следва при провеждането на предсрочни избори, Йордан Цонев отговори, че е ясно, че страната ще се управлява от коалиция, най-вероятно. Какъв ще е типът на управление, ще го даде избирателят.

Говорихме с ГЕРБ, но не сме се разбирали за нищо. Ако избирателят реши, ако това го изискват интересите на страната, ще направим коалиция. Забранените опции са в националистическите партии, всички останали са отворени. Всички варианти са опция, без варианта пълен мандат, защото избирателят така каза. ДПС няма да подкрепи друг премиер в рамките на този кабинет, освен Орешарски, категоричен е Цонев. Партиен кабинет в рамките на този парламент – не. ДПС е отговорна политическа сила и е отворена за всички опции и за този кабинет. И на предсрочни избори веднага сме готови, каза Цонев. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби