Станишев: Предсрочни избори, но със задължителен вот

loading...

Новата политическа реалност беше създадена не от приказките, а от резултатите от европейските избори. За тях не трябва да си затваряме очите. Това заяви Сергей Станишев, предаде репортер на БГНЕС.

С изненада прочетох позицията на Лютви Местан от вчера. Имахме разговори с него за резултатите от вота и неговите последици, добави Станишев. Ние спазихме нашето обещание за формиране на програмно правителство начело с Пламен Орешарски, добави Станишев.

Това правителство беше направено за икономическото развитие и развитие на демокрацията в страната, както и за социалното размразяване, посочи лидерът на БСП. Правителството постигна немалко резултати по отношение на възстановяването на нормалния политически процес в страната, както и запазването на фискалната стабилност и даване глътка въздух на бизнеса с връщането на ДДС. За всички тези мерки настояваше БСП, категоричен е Станишев.

Формулата програмно правителство до голяма степен се изчерпа, констатира той. Не са важни сроковете, самото им поставяне демотивира министрите и държавната администрация и не позволява да се провеждат дълбоки реформи във всички сектори. Всички са се вторачили в един въпрос, каква е датата на предсрочните избори. Тя се представя като решение за всички болести и проблеми на България, каза Станишев.

След провеждането на едни предсрочни избори ни очаква фрагментиран парламент и оспорена легитимност, заради самата среда създадена в българското общество. Европейските избори очертаха проблемите на демокрацията в страната, категоричен е Станишев.

Превръщането на изборите в пазар е тежка диагноза и тя изисква лечение, смята Станишев. Време е всеки да поеме отговорност за бъдещето на страната, убеден е той. Необходима е легитимност, която се постига само, ако гласът на хората тежи. Рестартът на държавата изисква промени законодателни, ако трябва и конституционни, за да се въведе задължително гласуване, каза Станишев.

БСП винаги е отстоявало, че изборите са право на хората, ние се обявихме и против фалшивото задължително гласуване, предложено от ГЕРБ. Има нужда от действително масирано участие на хората в изборите, за да поемат съдбата на България в свои ръце. Смятам да потърсим политическа подкрепа и от парламентарните и извънпарламентарните политически сили. Убеден съм, че сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите, те трябва да гарантират възможност за перспектива за страната и за хората. БСП никога не се е плашила от избори, ние ще проведем консултации и с нашите партньори за подкрепата на правителството и с другите политически сили за предсрочни избори - кога това би било най-полезно за страната. Не смятам, че отлагането за една година е полезно и уместно, защото няма среда за успешна работа и реализиране на по-дългосрочни приоритети. Отговорното отношение към държавата изисква да се решат важни задачи сега и днес, да се носи отговорност за решаване на проблемите на хората, заяви Станишев.

Тезата на ГЕРБ избори сега незабавно не смятам, че е уместна. Смятам, че изборите не бива да бъдат протакани, при условие, че няма достатъчно обществена подкрепа за по-цялостна политика, необходима за страната. Трябва да се направи необходимото и в разговорите и с политическите партии и с президентската институция да се дадат възможности следващата година да се посрещне бюджет, който е приет от нов функциониращ парламент, който да може да приеме приоритетите на ново правителство. Но нито един от сценариите не е еднозначен. Трябва да се направят политически разговори и на базата на тях да се даде стабилност на държавата, добави Станишев.

Имаме полулегитимна демокрация – изборите са превърнати в пазар, хората все повече се разочаровани. Никой не печели от това. За да има легитимност, която и да е власт, трябва да има доверие, категоричен е лидерът на БСП.

Той отбеляза, че всички въпроси за властта в БСП ще бъдат обсъдени във вторник.

Датата на изборите се определя от президента на републиката на базата на политическите процеси в НС и невъзможността да се състави правителство, каза Станишев.

Държавата има нужда от ясен бюджет, а това не може да се направи от едно служебно правителство, подчерта лидерът на българските и европейските социалисти.

Сергей Станишев каза, че по отношение на задължителното гласуване, това не е универсално решение на всички проблеми.

Погледнете резултатите в България на партиите, които печелят избори от 1994 г. насам. 1994 г. - БСП получи около над 2 млн. гласа, мнозинство, 1997 г. – 2,2 млн. за ОДС, 2001-1,9 млн. за НДСВ, 2005 – 1,1 млн. за БСП, през 2009 - 1,6 млн. за ГЕРБ, 2013 – партията, която спечели избори получи 1,1 млн. гласа. На тези евроизбори, за които масово политическите субекти казват те са волята на народа, партията на първо място получи 670 000 гласа. Кажете ми не виждате ли ясна тенденция. Имаме полулегитимна демокрация и това, което виждаме през годините с нарастваща сила е превръщането на изборите в пазар, каза Станишев.

За да има легитимност, която и да е власт, трябва да има доверие, това е водещото. На въпрос за оставка, Станишев отговори: аз си нося моята отговорност пред БСП, всички въпроси ще бъдат обсъждани във вторник, а не тук. Датата на изборите се определя от президента на републиката, на базата на политически процеси в НС и невъзможност да се състави правителство. Добре е да се знае, че служебно правителство не може да приеме бюджет. Държавата има нужда от ясен бюджет и всички въпроси на политическия процес - като дати на избори, са на първо място функция на политическите партии, президентската институция също трябва да участва в този процес, ако се стигне до извода, че трябва да има предсрочни избори, което очевидно е ясна тенденция, добави лидерът на БСП.

Ще се проведат разговори, ще потърся подкрепа първо от моята партия. Не смятам, че формулата, която беше за задължително гласуване, предложена от ГЕРБ при новия ИК чрез стимулиране на гражданите е морална. Не смятам, че в условията, в които българите живеят, трябва да има някаква санкция, поясни Станишев. Той подчерта, че трябва да се даде възможност на хората да вземат нещата в свои ръце.

За бюджета правителството е в правото си и то го прави, готви проект на бюджета, който трябва да се обсъди с различните политически партии. Но бюджет в случай, че се отиде на предсрочни избори не може да се приема от НС, което няма тази политическа и обществена легитимност, допълни Станишев.

За широка коалиция между дясното и лявото и при какви условия, Станишев каза, че форматите на управление се определят от българските граждани, политиците трябва да се съобразяват с тях.

"В този парламент по същество беше трудно да се мисли, за какъвто и да е друг формат, при неговия старт. Защото водихме кампания с ясни ангажименти за промяна на този модел от последните 4 години, това беше направено. Реалностите ги създават българските избиратели. В момента в ЕС в резултат на евровота също стартира процес на разговори за бъдещото формиране на ЕК, работата на ЕП. Ще настоявам за промяна на политиките на ЕС в посока, която ние защитаваме. Всяка формула на властта трябва да произтича от политиката, която е необходима и полезна за страната. Смятам, че всички политици в България в момента трябва да мислят за държавата и за нейната перспектива. Личните амбиции на егоизъм да бъдат на заден план", категоричен е Станишев.

На въпрос вярвате ли си все още с ДПС, Станишев отговори: по природа съм доверчив човек и се отнасям коректно към всеки. Смятам, че тази година от наша страна имахме коректно партньорство към ДПС в името на тези приоритети, зад които застанахме. Такъв диалог съм водил с г-н Местан и с г-н Орешарски. Впрочем вчера започнахме разговор с министрите в кабинета, за да чуем тяхната оценка за свършеното и за важните неща, които трябва да се случат в държавата. Ние ще направим последователен анализ на състоянието на държавата, работата на кабинета, на базата на това ще вземем политическите си решения пред страната, подчерта Станишев.

За "Южен поток", Станишев каза, че има последователност в националната позиция. "Този проект беше стартиран от моето правителство, продължаван и отстояван от правителството на ГЕРБ, той се развива сега от правителството на Орешарски, един от водещите принципи е спазването на европейските правила. За мен политизирането на този проект не е правилно и справедливо към България, това не отговаря на нашия интерес, защото той се обвързва с политическата ситуация в Украйна и отношението между Русия и Украйна. Ние тежко пострадахме от газовата криза през 2009 и тя беше много сериозна поука за България, би трябвало да бъде и за ЕС. Тъй като тогава две седмици нямахме газ, всеки кмет на село, община, правителството като цяло всеки ден мислеше как да осигури отопление за детски градини, училища. За това България никога не беше компенсирана. Аз подписах Набуко, къде е Набуко, той ни заобиколи. България беше сложена пред свършен факт. Този въпрос трябва да се решава отговорно от българското правителство и в диалог с ЕК, спазвайки европейските правила. Неслучайно настояхме ЕК да влезе в диалог с руската страна по отношение на третия енергиен пакет и функционирането на самия поток, който се планира, защото държим на европейското начало, но и на нашите интереси. България няма да плаща средства за този проект, това е важно от гледна точка на заетостта, приходите в бюджета", каза още Станишев. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби