В политиката няма вечни приятели и вечни врагове

loading...

В политиката няма безвъзвратни неща - както няма вечни приятели, така няма и вечни врагове. Всичко е въпрос на умел баланс между интересите на избирателите.

Това заяви в интервю за БГНЕС Петър Кичашки, активист на движението "Модерна България", за когото колизията между ДПС и БСП е била очаквана. За подобно стечение на обстоятелствата има индикации от месеци насам, посочи Кичашки. Това са две различни партии с различен електорат, които гонят интересите на различни хора и е нормално, когато има задълбочаване на пропастта между тях, да се стигне до неразбирателство, обясни той.

Много интересен ракурс на събития е дало предложението за задължително гласуване, което направи лидерът на БСП Сергей Станишев, призна Кичашки. С този ход Станишев направи най-малко три неща - първо, той обърна огъня, насочен към левицата, към други, обясни Петър Кичашки. На второ място показа кой е мандатоносителят и кой има правото абсолютно автономно да задава дневния ред на обществото. На трето място Станишев каза с доста категоричен тон, че изборите ще бъдат тогава, когато мандатоносителят прецени, анализира Кичашки.

Не е редно да има извиване на ръце от друга партия, която да казва кога ще подаде оставка правителството – такива неща не са нормални в едни коректни взаимоотношения, обясни той. По отношение на самата идея за задължително гласуване, според Кичашки има големи конституционни въпроси. Правото на глас е основно право и неговото видоизменение би следвало да бъде предмет на Велико Народно събрание, като не съм сигурен до каква степен, дори с квалифицирано мнозинство обикновен парламент може да внесе подобна поправка, обяви Кичашки.

Интересна е позицията на ГЕРБ, която буквално за минути се измени коренно - от първосигналната подкрепа на идеята до витиеватото "подкрепяме, но след референдум", посочи Кичашки. Според него това е пореден сигнал, че е възможно да има задкулисни договорки между ДПС и ГЕРБ.

"Мисля, че някои хора може би предозираха кафетата и е очевидно, че кафетата между ДПС и ГЕРБ са с твърде голям интензитет", коментира Петър Кичашки. Председателят на Движение "Модерна България" призова да се прави разлика по отношение на мандатоносителя БСП и БСП като автономна партия. Кой ще бъде председател на БСП, как ще работи левицата и кой ще бъде в нейния изпълнителен орган - това е работа на тази партия и нейните избиратели, настоя Кичашки. Според него не е редно външни субекти да се занимават с вътрешно партийния живот на една друга политическа структура.

Никой не надава вой Цветан Цветанов да подаде оставка, въпреки че е осъден на първа инстанция, а преди година Бойко Борисов заяви, че осъдени на първа инстанция трябва да лежат в ареста, посочи Кичашки. Никой не говори и за оттегляне на Меглена Кунева, която като водач на листата беше детронирана, допълни той.

По отношение на решенията на БСП като мандатоносител – те имат национален и важен характер, но на този етап Петър Кичашки заяви, че не се наема да прогнозира какво ще се случи на пленума във вторник. Ситуацията е динамична и предпочитам да видя, а не да хвърлям зарчето, заключи той.

Във връзка с внесеното в Конституционния съд искане за касиране на изборите Петър Кичашки каза, че не може да се говори за касиране на тези избори. Изборите в голямата си част преминаха спокойно, нормално и дори мудно, така че не можем да смятаме, че е имало огромни девиации в изборния ден, посочи Кичашки. Далеч по-манипулирани и годни за касиране бяха изборите за президент и местна власт през 2011 година, категоричен е той. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби