Ел Камино – "пътят към святата истина"

loading...

Камино де Сантяго, или Пътят на свети Яков е най-известният туристически маршрут на Испания
Ел Камино.

„Камино“ на испански означава „път“. Той води нъм най-великата испанска светиня – гробницата на свети Яков, от различни кътчета на Европа до град Сантяго де Компостела. Основната част на маршрута преминава през Северна Испания, като дължината му е повече от 950 км. Ел Камино става изключително популярен след излизането на романа на Паулу Коелю .Дневникът на мага“ – той се смята за реликва на Испания и дори е под закрилата на ЮНЕСКО.

Вариантите на Камино са много и всички водят до гроба на апостол Яков в град Сантяго де Компостела – третата по значение светиня на католицизма, отстъпващ само на Йерусалим и Рим. Мощите на свети Яков са донесли на града прозвището „християнската Мека“.

Пътят на свети Яков обединява в себе си много места за поклонение, т. е. той е бил прокаран така, че поклонникът може да посети най-почитаните светини.

Според преданието след мъченическата кончина на апостол Яков през 44 г. в Светата земя останките му били поставени в лодка и пуснати по вълните на Средиземно море. Като по чудо лодката доплувала в Испания, където светецът проповядвал преди това, и била изхвърлена на брега в устието на река Уля (където по-късно се появява град). През 813 г.. както гласи църковното предание, живеещият в местността монах-отшелник Пелайо, следвайки пътеводна звезда, открил ковчега с нетленните мощи. По заповед на крал Алфонс III през 896 – 899 г. на мястото била построена малка църква, а то било наречено Компостела (от латинското Campus Stellae – „място, обозначено от звезда).

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби