ТОВА Е БЕЗУМИЕ! ВИЖТЕ САМО ДО КЪДЕ СЕ ДОКАРА МЛАД БЪЛГАРСКИ ЛЕКАР ОТ БЕЗПАРИЧИЕ! НАЛОЖИ МУ СЕ ДА СТАНЕ

28-годишен лекар от Пловдив остави медицината, за да стане охранител на кораб заради почти 9 пъти по-голямата заплата.

След 6 години, прекарани над учебниците по медицина, през 2015 г. Красимир Иванов започва работа в известна пловдивска болница. 

Оказва се обаче, че нетната заплата на младия специалист е около 600 лева. Пари, с които нито може да се издържа, нито да плаща таксите още три години в Медицинския университет за придобиване на специалност. 

Така пловдивчанинът взима трудното решение да се откаже от лекарската професия и от миналата година вече взима месечна заплата от 5000 лева, като охрана и служител на рецепцията на речен кораб, съобщи "Марица". 
Със спестените пари дори си е купил жилище в Пловдив. 

Напоследък все повече млади българи тръгват по пътя на младия лекар и търсят работата на товарни и пътнически кораби. Служител в пловдивска HR агенция разказва, че минималното заплащане за камериерка на круиз е 900 евро. Естествено има и бакшиши. Задължително изискване към кандидатите е владеенето на английски или немски език. 

Пасажерите са предимно богати чужденци, над средната възраст, които няма как да бъдат обслужвани, ако служителят не знае език. Най-често българите, които кандидатстват за подобна работа, са млади хора с опит по хотелски вериги. Има и много младежи с дипломи от университета, чийто първи заплати обаче са ниски. 

За Красимир Иванов животът на кораб не е лек, но го мотивират парите. Понякога работи до 70 часа седмично.  Има 14 дни платен отпуск. Сезонът обикновено започва през март и свършва в средата на ноември. Има обаче и коледни круизи, които продължават до началото на януари. 

Длъжностите, които най-често предлагат агенциите за подбор на персонал, са от мениджър на ресторант до готвач, барман, охранител и камериерка. 

"Настаняването и храната са безплатни, като обаче нямаш право да посещаваш местата за хранене заедно с гостите", разказва Красимир. Каютите, в кои спи персоналът, не са от луксозните, но това се компенсира от красивите места, които виждат по време на пътуването.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби