Излезе съдебномедицинската експертиза на Георги, който беше убит в Борисовата градина, настръхна ни косата! Най-големият кошмар

loading...

Софийският градски съд отказа да пусне от ареста 20-годишния Йоан Матев, обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г.

Това става въпреки, че младежът е задържан вече 7 месеца и 17 дни, а максималният срок според Наказателно-процесуалния кодекс е 8 месеца. 

Матев, който отрича да е убил ученика, поиска да излезе на свобода срещу парична гаранция или под домашен арест, за да може да продължи образованието си в Югозападния университет в Благоевград. 

Защитата дори настоя за парична гаранция в минимален размер, защото бил в затруднено финансово положение. 

Преди седмица обаче прокуратурата е поискала удължаване на задържането му, докато разследването бъде приключено. Според обвинението са налични предпоставки за извършване и на други престъпления, затова той не трябва да бъде на свобода. 

Липсват и събрани доказателства, които да разколебаят предположението, че той е автор на убийството, реши съдът.

"Извършеното най-вероятно от Йоан Матев деяние е концентриран израз на неговото отношение към обществените порядки и обекта на посягането, а именно – човешкия живот. Това, съпоставено с активните действия по промяна на неговия външен вид и заличаване на следи от негови снимки води до извода, че единствено и само задържане под стража е в състояние да осуети опасността да се укрие или извърши ново престъпление", мотивира се съдия Андрей Ангелов. 

Той уточни, че в съдебно-медицинската експертиза е показала, че Георги не е издъхнал веднага, изпитвал е значителни болки и е осъзнавал преживяния ужас. 

Въпреки че по ножа, който бе открит в шахта, близо до БНР, не са открити следи или ДНК от Йоан, това не е пречка пред разследването. Клетка на мобилен оператор е засякла телефона му в 11:42 часа до мястото, където бе убит ученикът, а самото престъпление е извършено в 11:43 часа. 

Съдът подчерта още, че престъплението Йоан е променил външния си вид. 

След редукцията, предвидена в закона за непълнолетни, какъвто той е бил към 2015 г., присъдата, която може да получи за предумишлено убийство по особено мъчителен начин, е от 5 до 12 години и лишаване от свобода.

Днешното решение на съда подлежи на обжалване.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби