НАШИЯТ СВЯТ Е ИЗПРАВЕН ПРЕД НАЙ-КРИТИЧНАТА ЗАПЛАХА! СТАВА ВСЕ ПО-ЗЛЕ, ЧОВЕЧЕСТВОТО Е В ОГРОМНА ОПАСНОСТ!

loading...

Настоящата 2017 година е втората най-топла на планетата, откакто се води статистика, съобщава американската метеоагенция НОАА.

Средната температура на сушата и водата е била с 0,87 градуса по Целзий по-висока от средните стойности за 20 век, отчитат от управлението. 

Най-топлата досега година в историята е 2016 г., когато е отчетена температура с 0,99 градуса по Целзий по-висока от средните стойности. 

От управлението съобщават още, че изминалият септември е бил четвъртият най-горещ, откакто се води статистика. 

Арктическият морски лед продължава да е под средните стойности. 

"Девет от десетте най-високи глобални температури за периода януари-септември са измерени след 2005 г. Изключение прави единствено 1998 г.", се посочва в изявлението на NOAA. 

Управлението води статистика за глобалните температурни рекорди на сушата и водата от 1880 г.

На картата на температурните аномалии можете да видите, че червеният и оранжевият цветове преобладават.

Разбира се, има и 2-3 сравнително малки по площ, оцветени в синьо. Това са местата с отрицателни аномалии за месеца. При това, площта, която заемат те, е в пъти по-малка от тази на наднормените райони.

Този септември е бих по-хладен от обичайното за част от Европа и Сибир.
Навсякъде другаде: двете Америки, над 4/5 от океаните, Африка, Азия, Австралия, доминират огромни положителни аномалии.

Напомняме, че самият термин "Глобално затопляне" включва средната температура за определен период на цялата планета.

Това не означава, че липсват поднормени периоди, както у нас, така и в Северна Америка, Сибир и навсякъде другаде.

Впрочем, единственото изключение, като че ли, остава Арктика: там почти винаги е по-топло, отколкото е било преди 30 и повече години, а през зимата аномалиите са буквално апокалиптични и достигат 15 и дори 20 градуса в някои месеци и области.

Поради тази причина планетарното общо затопляне, вследствие на парниковия ефект, няма как да ни гарантира, че всички зими в България ще са меки. Топлата Арктика често поднася необичайна атмосферна циркулация и като последствие, страхотни "сюрпризи".

Няколко сравнително нормални зими у нас бяха последвани от най-студената за поне 50 години зима на 2012-а.

Последваха 4 (четири) последователни меки или много меки зими и отново - последната, 2016/2017 бе доста студена, макар че не успя да победи по този показател февруари 2012.

Съобщението на американската агенция по климата и океаните (НОАА) за това, че 2017 ще бъде втора в редицата най-топли години, е плашещо и поради друга причина.

Засега 2016 г. изглежда не е застрашена да бъде "детронирана" от първа позиция, защото те беше година, наследила силно изявен Ел Ниньо. 

Тихоокеанската осцилация заема огромни площи и освобождава в атмосферата гигантски количества временно акумулирана топлина, като следва пик в температурите по цял свят.
Така беше след предишния силен Ниньо, 1998, така беше и през 2016.

Климатолозите с основание очакваха, че сега ще има известен период на затишие и без нови рекорди.

Засега е така, но малцина очакваха, че 2016г.  ще детронира едновременно 2014-а, която за времето си беше първа, но и най-вече 2015-а, която вече стана първа след предшественичката си с голяма разлика.

Тогава вече Ниньо се проявяваше, а сега такъв не се наблюдава.
Нещо повече, фазата на феномена е слабо отрицателна и с тенденция през зимните месеци да навлезе в Ла Ниня - това е студеният вариант.
Но въпреки липсата на "бекъп", подкрепа от топлия океан, 2017-а буквално следва по петите лидера, детронирайки едновременно следващите две.

Очаквайте скоро обобщените актуални прогнози за предстоящата зима у нас.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби