ЧАК СЛУЖБИТЕ НЕ МОГАТ ДА ПОВЯРВАТ! ЕТО Я ЗМИЯТА В ПАЗВАТА НА БЪЛГАРИЯ! ИСКА НИ ВСИЧКИ МЪРТВИ

loading...

Съдът прие експертизите на вещите лица, че Ахмед Муса и поддръжниците му са използвали социалните мрежи за разпространяване на идеите на „Ислямска държава".

Пазарджишкият окръжен съд проведе заседание по делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те негови поддръжници, обвинени в разпространяване на идеите на „Ислямска държава" и призив към джихад.

Изслушани бяха вещите лица Александър Шунин и Пламен Орханкелиев, които са направили преводи от арабски и от турски езици на фейсбук профилите на обвиняемите, предаде БНР.

Съдът прие експертизите на вещите лица, че Ахмед Муса Ахмед и поддръжниците му са използвали социалните мрежи за призив към джихад.

На видеостената в съдебната зала бяха показани контактите на подсъдимите с профилни снимки и коментарите с джихадистки послания на турски и арабски език. 

Чрез социалните мрежи подсъдимите са отправяли покани за приятелство към единобожието, защото целта е да се наложи исляма от епохата на добродетелта, тоест салафизма.

Във Фейсбук са тиражирани снимки на бойци на "Ислямска държава", проповеди на Ахмед, обръщение на последователи на ИД и снимки на Ал Багдади. Всичко това е правено с цел пропаганда, каза прокурор Нели Попова. 

"Чухте, експертите казаха, че всички са свързани с "Ислямска държава", обяви прокурорът.

Защитата определи експертизата като опорочена. Адвокат Вакил Генчев заяви: "Тя е некомпетентна, опорочена и не следва да бъде приета, а да бъде назначена нова".

Съдът не уважи възражението на защитата. Според обвинението Ахмед Муса Ахмед и хората му са насаждали чрез социалните мрежи верска нетърпимост. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби