БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯМЕ ПОДЛАГАМЕ БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ НА ТЕЖКИ СТРАДАНИЯ! ДЕЦАТА СЕ ИЗКРИВЯВАТ

loading...

От следващата учебна година може да намалим тежестта на раниците на учениците, обеща министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред журналисти.

"В краткосрочен план имаме по-малко възможности за тази учебна година да намалим тежестта на раниците. Можем да го направим за следващата учебна година. Едното е част от учебниците да се отпечатват на по-лека хартия. Ще дадем такава възможност", обясни Вълчев. Другото било да се оптимизира броят на учебниците, помагалата и учебните тетрадки, които очевидно формират голяма част от тежестта.

Той изрази надежда и да се намерят бюджетни възможности, с които да се подпомогнат училищата за закупуване на шкафчета. В момента просветното ведомство води разговори на експертно ниво с Министерството на здравеопазването относно седмичните разписания и това как да се направи така, че да се организират часовете в блокове и средно дневно по-малка част от учебния комплект да носят учениците.

"За тази учебна година можем да препоръчаме на училищата и детските градини да оптимизират броя на учебните тетрадки и помагала. Средната тежест на раницата е 7 кг, от които 2 кг са средно учебниците. Оттам нататък трябва да оптимизираме учебните помагала, тетрадките и всички други неща", посочи министърът на образованието, пише Пик.

Той бе категоричен, че със сигурност има възможност учебните помагала да се оптимизират. Колегите ще формулират такива предложения към училищата за настоящата учебна година, а за следващата ще обмислим нормативни ограничения, обясни Красимир Вълчев.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби