ТОЙ ПОЧЕРНИ ЕДНО ОТ НАЙ-ИЗВЕСТНИТЕ СЕМЕЙСТВА В БЪЛГАРИЯ, НО ПРОКЛЯТИЕТО ГО ЗАСТИГНА! ЕТО КАК УМРЯ

loading...

Слабинна херния в погубила 88-годишния Илия Стоянов, който излежаваше 16-годишна присъда в софийския затвор за  убийство на бащата на вицепрезидентката Илияна Йотова през 2003 година, пише „Телеграф”.

Старецът е издъхнал преди 2 седмици, без да дочака свободата. Приживе твърдял, че над него тегне тежко проклятие от семейството на убития кмет на Сливница д-р Малин Тодоров. Въпреки това Стоянов се престрашил да помоли лично самата Йотова като вицепрезидент да го помилва. Молбата му, адресирана до нея, е пусната преди близо половин година и се основава на влошеното му здравословно състояние и напредналата възраст, разкриха съкилийници на най-стария затворник у нас. Стоянов имал издутина в областта на слабините и се оплаквал често от болки и неразположение. На моменти му се гадело, често повръщал и не можел да се храни, разказаха още пандизчиите. Около 16 часа на 16 октомври Стоянов се почувствал много зле. Прилошало му и почти припаднал в килията, докато дойде лекарят на затвора.

По спешност е откаран с линейка в болница, но медиците не успели да го спасят и в късните часове на деня предал Богу дух.  Така Стоянов не дочака отговор на Комисията по помилванията. До излежаване на цялото му наказание за убийството на кмета на Сливница д-р Малин Тодоров пък оставаха около 2 години. Според затворници Стоянов чувствал вътрешно, че няма да дочака да вкуси отново свободата, и затова напирал да го пуснат малко по-рано, поне да умре като свободен човек.

Старецът не е работил вътре, за да изкупи вината си, тъй като освен възрастта си, бил и доста болен. Иначе наказанието му отдавна щеше да е изтекло, тъй като два дни труд в затвора се броят за три излежани. Приживе Стоянов твърдял пред затворниците, че тежко проклятие тегне над него. Ръсел всеки ден захар против уроки. „Искрено се надявам убиецът на баща ми да не изживее 16-те години, на които е осъден” – тези остри думи бяха изречени от тогавашната говорителка на БСП Илияна Йотова на 20 май 2004 година, минути след като Софийски градски съд произнесе присъдата. „Няма да обжалваме.

Искахме справедливост и я получихме”, допълни Йотова. По онова време Стоянов е на 74 години и няма угризения за стореното. Старецът твърди, че си е отмъстил на кмета, защото по-рано с измама му е отнел реституиран имот в центъра на Сливница. Оттогава двамата били в остър конфликт. В ранното утро на 21 август 2003 година Стоянов хваща влака за Драгоман от Централна гара. На гарата в Костинброд вижда, че в предния вагон се качва омразният му сливнишки кмет и баща на Йотова  69-годишният д-р Малин Тодоров. По линията между Костинброд и Сливница Стоянов постепенно се приближава до купето на кмета.

Малко преди влакът да спре на гарата в Сливница, Стоянов, който носи свит на руло вестник, пресреща д-р Тодоров. Двамата си разменят шепнешком по няколко остри думи, при което изпод вестника Стоянов вади кама и пронизва с нея четири пъти кмета. Прободните рани са в гърдите, корема, далака и рамото. Д-Р Тодоров е все още жив, а Стоянов хуква да бяга. Издирван е две денонощия от десетки полицаи и специално обучени кучета. В малките часове на 23 август беглецът е открит съвсем случайно от двама магистрални полицаи. Униформените спрели патрулката край Хераковско ханче на главния път за Калотина.

Едното ченге се загледало в храстите и видяло силует на човек. Полицаите започнали да светкат с фенерчета и пред тях се изправил старец с бастун. По лицето му имало спечена кръв. Магистралните ченгета поискали личната му карта, направили справка и така установили, че пред тях е издирваният убиец на сливнишкия кмет. По време на първоначалния разпит Илия Стоянов заявил, че не се е крил от никого, а е тръгнал да се прибира пеша към апартамента си в София. За убийството на кмета казал, че искал да се пошегува, но станал нещастен случай. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби