Царево с нова атракция - първият по рода си фар-скулптура

loading...

В Царево започна поставянето на новия фар на вълноломната стена. Скулптурата, която трябваше да бъде поставена на вътрешния фар, се монтира на мястото на съществуващия фар на вълноломната стена на пристанището в Царево.

Поставена на вълноломната стена, фигурата ще посреща рибарите и гостите на Царево, пристигащи по море. Тя също така ще може да се разглежда от всички посетители и гости на града и пристанището в Царево, каза кметът на Община Царево инж. Георги Лапчев, цитиран от пресслужбата на общината.

На пристанището в Царево вече е изграден 240 м. парапет и осветление по протежението на цялата вълноломна стена. Парапета е поставен двустранно от плътно желязо, което е грундирано и боядисано със специална боя за защита от корозия. След завършването на работата по поставянето на статуята, ще бъде монтирано и осветление, което ще осветява самата скулптура от всички страни и отдолу.

Фигурата на жена е отлята от бронз - висока 5 м. и 50 см. и тежи около 3 тона. Материалът бронз е абсолютно устойчив на външните условия. Монтира се на съществуващ бетонен пиедестал, който е реконструиран, така че да може да издържи тежестта на скулптурата. По този начин фигурата е разположена на над 16 м. от морското равнище. Вълните няма да достигат до фигурата, а ще я обливат само водни пръски. Тя ще бъде символ на гостоприемството и сигурността на идващите откъм морето в Царево. Самата скулптура е адаптация на кариетидните женски фигури от тракийската гробница при село Свещари, III век преди Христа. Тя е дарение от световно признатият автор Павел Койчев. /БГНЕС

Царево / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби