За Бога, братя, не теглете!

loading...

През 1991 г., когато правителството освобождава от регулация цените, министър-председателят Димитър Попов възкликва: "За Бога, братя, не купувайте!". Къде на шега, къде не съвсем точно, ще възкликна и аз: "За Бога, братя, не теглете!".

След като влязоха квестори в КТБ и банката беше поставена под специален надзор, всички се питат дали това може да се случи и на други банки. Истината е, че опасност няма. Паниката е излишна. Както се казва – спокойно, ножът е от дърво.

КТБ беше поставена под надзор, заради нещо, което се дочува в публичното пространство – огромни финансови ресурси, измерващи се в 9 цифри, са напуснали банката. Не се лъжете – не опашката от 50 човека пред КТБ доведе до липса на ликвидност в четвъртата по големина банкова институция у нас, а именно това, че огромни финансови потоци бяха насочени другаде.

Не може да има фалит на ПИБ. Не може да има фалит и в други банки. Защо? Простичко е. Когато през 90-те имаше серия от фалити на банки, това се случи, защото банките тогава се бяха оплели в серия от взаимовръзки, кредити и зависимости. Сега между банките финансови зависимости всъщност няма. Временното затваряне на КТБ не води до липса на пари, в която и да е друга банка извън нея. Единствената паника пред банките е тази, която може да се породи изкуствено. Появява се недобронамерена група от хора с общи интереси, които започват да хулят банката. Ползват се всякакви методи – от изпращане на анонимни есемеси, през имейли, та чак до медийни публикации. Явно сме много лесни за манипулации.

Един бизнесмен има милиони кредити в една банка и живее с мечтата, че, ако тя фалира, той няма да ги връща. Купува си списък с имейли на граждани (да, продават се), купува си списък с телефонни номера (да, продават се), плаща си една - две сочни публикации в удобни медии и ние вкупом се редим пред банката, за да си теглим парите.

Само се чудя, ако утре някой ви прати есемес или имейл с покана да скочите от високо, защото животът на Земята така и така е на привършване, дали ще има опашки по стълбищата на сградите? Защо се връзвате на някакви тарикати, които са пред удавяне, но клатят цялата лодка с цел да се издавим всички, та да могат те да се хванат за бездиханните ни тела и да доплуват до брега?

И като си изтеглите парите от стабилната банкова институция, къде ще ги сложите? Под дюшека? В "Буркан банк"? И предпочитате да си изложите парите на крадци, вместо да ги държите в банката? Защото някой си е пуснал есемес, че банката ви ще фалира? Не ви ли звучи налудничаво да се връзвате на такива глупости?

Аз на такива номерца не се хващам. Няма да си тегля парите от банката, защото банката няма да фалира. Я, по-спокойно! Не се връзвайте на пропагандата на няколко "удавили се човека", които ще си имат разправии със съдебната система заради тази партенка, с която само плашат хората.

Съветвам ви вместо до банката, да идете до супермаркета и да си купите пуканки, за да се нагледате на шоуто. Впрочем и пред супера има опашка, нали не вярвате, че и магазините ще фалират?

---------

Петър Кичашки, Движение "Модерна България"

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби