Танк е атракцията в селото, родило Спартак

loading...

Истински танк от години е атракцията в село край Сандански, което ще привлича туристи и с възстановка на пазар за роби, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Танкът, модел Т-72 "кацна" в село Склаве през 2006 година. Заслугата на това е на роденият тук генерал-лейтенант Захари Илиев. Танкът е спасен лично от него от нарязване във военното поделение в град Симитли. От тогава е изложен под дърво в центъра на селото. На фундамента под танка има надпис, че това е в памет на загиналите от селото във войните за свободата и независимостта на България.

Склаве, намиращо се на 15-на километра южно от Сандански, е известно с панаира си, който се провежда в предпоследната седмица на месец юни. На 21 юни тази година в селото, където твърдят, че се е родил самият Спартак, бе направена възстановка на пазар на роби. На него бе "продаден" и самият Спартак, повел през 70 г. преди Новата ера робите на битка срещу Римската република. Показани бяха и гладиаторски битки.

Робският пазар според амбициите на община Сандански ще привлече нов поток от туристи в района. Така робите са на път да изместят танка по популярност.

В съседното село Ново Делчево пък досам пътя е изложена огромната глава на Гоце Делчев. Тя е дело на покойния благоевградски скулптор Крум Дерменджиев. /БГНЕС

Благоевград / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби