Борисов да си понесе отговорността

loading...

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в телефонни включвания в двете най-големи национални телевизии, според ясните норми на Наказателния кодекс, извърши престъпление.

Чл. 107 от НК въвежда института на "Вредителството". Според него всеки, който, с цел да отслаби властта, създаде затруднения, разстройва или подравя паричната и кредитната система, се наказва с лишаване от свобода от три до десет години, а в особено тежки случаи – с затвор от пет до петнадесет години. Отделно глава шеста, раздел четвърти от НК изрично урежда престъпленията срещу банковата и финансовата система. Освен това Законът срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти изрично урежда, че действия като тези на Борисов представляват "манипулиране на пазара на финансови инструменти".

Има извършено деяние, което попада под ударите на закона, следователно прокуратурата и другите отговорни органи трябва да се занимаят със случая. Борисов очевидно клати финансовата и банковата система на страната с цел да дойде на "бял кон" и да го играе "спасител" на държавата. Нека обаче сме наясно, че "спасителят на бял кон", може всъщност да се окаже просто "физкултурник на сиво магаре".

Прокуратурата трябва да поиска имунитета на Борисов и да образува производство срещу него. Ако Борисов е отговорен политик, за какъвто претендира, макар действията му да показват друго, трябва да се съгласи със свалянето на имунитета му като народен представител и да остави прокуратурата да си свърши работата. Фактите са на лице, основания за започване на наказателно преследване има!

Отделно, извън юридическото тълкуване, трябва да има и отговорност към фактите. България не е фалирала. Нищо общо няма 2014 г. с 1997 г. Нищичко! Тогава парите просто свършиха. Глупости говорят и онези, които, вдъхновени от съставомерното говорене на Борисов, започнаха да бръщолевят, че имало опасност и за Валутния борд. Моля, нека всеки, който е прочел подобна небивалица, да влезе в сайта на БНБ и да види състоянието на управление "Емисионно" към БНБ (което управлява т.нар. Валутен съвет/борд). Там ясно се вижда, че в този борд има 27 милиарда лева! 27 милиарда! За никаква дестабилизация на борда не може да иде реч, при положение че в него се съдържа такава огромна за Бъглария сума. Отделно, какво общо има масовото теглене на пари от една банка, което е породено от кримално подстрекателство, със стабилността на Валутния борд? Никаква! Както банките не могат да фалират, така и Валутният борд не може да падне. Няма никакви обективни причини за това. Само политически спекулации на хора, за чиито действия призовавам отговорните органи да си свършат работата.

Според НСИ Брутният вътрешен продукт (БВП) на България се равнява на около 80 милиарда лева за 2013 г. Към същата година Брутният държавен дълг на България е 18,9% от БВП. Мислите си, че е много? Дългът на Ирландия е 123% от БВП, на Гърция 175%, на Белгия 101%, на Италия 132%, на Португалия е 129%, на Великобритания – 90%. На САЩ е 101% от БВП. Мислите ли, че САЩ е пред фалит? Или Великобритания? Или Белгия? Понеже Гърция, Италия и Ирландия дължат най-много и може някой да каже, че тези държави са фалирали. Хубаво, който го каже обаче, да го каже на тези хиляди българи, които живеят и работят в тези страни, които си изкарват прехраната в тези държави и пращат у нас парите си. България е в пъти по-стабилна от тези най-развити европейски държави. Да, много по-бедни сме от тях, но това е така, точно защото нямаме такива задължения. Дължим малко, живеем според чергата си, т.е. бедно, но това си има предимства - не можем да фалираме.

Нека приведа само още един аргумент за това колко стабилна финансово е България. Само преди 2 дни емитирахме 1,5 милиарда евро държавни облигации. Това се случи в условията на безпрецедентен интерес към българските държавни ценни книжа. Толкова огромен беше интересът към нас, че лихвата е едва 2,95%! За сравнение, когато през 2012 г. Симеон Дянков емитира 950 милиона евро, лихвата им беше 4,25%, т.е. отново много силен резултат, подходящ за стабилна държава, но настоящият лихвен процент е усезаемо по-нисък, т.е. международните пазари ясно проявяват интерес към България. Щеше ли да има такъв огромен интерес към България, ако тя беше фалирала или беше пред фалит, както говори Борисов? Не, разбира се! Или Борисов разбира повече от всички играчи на капиталовите пазари?

Цифрите са ясни и категорични. Те не могат да бъдат манипулирани, не могат да излъжат. Капиталовите пазари четат, виждат и се ориентират за стабилността на България именно от солидни и точни цифри. Според тях е категорично –България не е пред фалит, много е далеч от фалита, нищо общо няма с фалит. Банките на държавата са стабилни, държавата също е стабилна.

Тогава защо лидерът на най-голямата партия в парламента говори с такава паника, че държавата е фалирала, че банките фалират? Защото иска да вземе кокала! Защото иска да докара народа до истерия, хората да му се вържат и с паниката си да изтеглят спестяванията си, като по този начин да доведат до дестабилизиране на страната. След това дестабилизиране, предизвикано от Борисов, той ще "изгрее" пак от телевизора и ще ви обяснява как се е изпълнило клишето и БСП са фалирали държавата. Ах, колко е лесно! Но е и също толкова невярно.

Убедих се в едно. Опитът за разрушаване на държавата е плод на действията на онези, които в момента не я управляват. Борисов е готов да запали държавата, за да дойде да управлява върху руините. Деструктивността е достигнала едно ново ниво. Той е готов да пожертва всички ни, само за да дойде отново на власт. Тежката му властова абстиненция го е докарала до състояние, в което е готов да унищожи всички. Затова трябва отговорните органи да се задействат и да предпазят държавата от абстинентната властова криза на Борисов. Държавата е стабилна, но под влиянието на един нестабилен човек, може да се стигне до паника. Този човек трябва да понесе отговорността си за опита да запали нашите къщи в опит да изгори плевнята на политическите му опоненти. Призовавам прокуратурата да действа и да докаже, че в тази държава има закон и никой и нищо не са по-големи от него. Дори и егоизмът на Бойко Борисов.

---------

Петър Кичашки, Движение "Модерна България"

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби