ЧУДО! Ето къде в България ще пускат абсолютно безплатен безжичен интернет!

Всички общини в Евросъюза вече могат да кандидатстват за финансиране за изграждане на точки за безплатен безжичен интернет.

Европейската комисия пусна в действие портала, на който да се регистрират населените места. Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел обясни, че целта е да се улесни достъпът до интернет на най-посещаваните обществени места във всяко село и град в Европа. Програмата на Еврокомисията ще предоставя на общините ваучери на стойност 15 000 евро. Идеята е точките за достъп до безжичен интернет да са на обществени места като библиотеки, музеи, паркове и площади. Освен общините, в портала могат да кандидатстват и доставчици на интернет. 


"Всяка една община може да кандидатства, независимо дали е малка или голяма, напротив - това е нашето желание, да имаме максимален брой общини, така че тази свързаност в Европа да позволи на определени региони да разполагат с нея, да привличат инвестиции, да създават нови услуги. Първата селекция на общини продължава до средата на май, а ваучерите ще бъдат предоставяни по реда на кандидатстване. Кметове от България на посещение в Брюксел бяха първите, които заявиха желание да кандидатстват по програмата", заяви Мария Габриел - еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество.

"Това е много важен проект за общините и много полезен и практичен, не само за жителите на нашите градове, но и за гостите на общините", заяви Атанас Камбитов - кмет на Благоевград, цитиран от БНТ.

Георги Икономов - кмет на Банско:

"Ние ще участваме, надявам се да изградим достъпен интернет в туристическата зона, където се струпват туристите, идеята е изключително добра". 

Димитър Бръчков, кмет на Петрич: 

"Категорично ще кандидатстваме, защото тези свободни wifi зони ще позволят на жителите на община Петрич и на гостите по-лесен достъп до административни услуги". 

Евродепутатът Андрей Новаков коментира, че се надява в следващата многогодишна финансова рамка да има повече финансиране за дигитална икономика.

Андрей Новаков - евродепутат от ГЕРБ/EНП: 

"Това е изключително български успех, още повече по време на председателството. Днес имаме повод за гордост. Брюксел е отделил 120 милиона евро за проекта до 2020 година, а финансиране по него ще получат 8000 общини." 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби