Засищащо и здравословно! Хапвайте по една купичка всяка сутрин и с вас ще се случи чудо!

loading...

Според специалистите по диететика, закуската е най-важното хранене за деня. То предоставя на тялото достатъчно енергия за предстоящия ден и „включва“ метаболизма в активен режим.


Закуската е особено важно за тези, които са на хранителен режим за отслабване. Ако спазващите диета прескочат тази първа за деня порция, ще засилят апетита си към нездравословни храни през останалата част от деня.

Неотдавнашно проучване, публикувано в аналите на Nutrition & Metabolism установи, че най-добрата закуска за пълноценен старт на деня е купа овесени ядки. В проучването участвали 36 мъже и жени, разделени на 3 групи. Всички групи получили ограничение на приема на калории – 350 калории. Първата група хапнала овесена каша за закуска, втората – корнфлейкс, а третата – само вода. И трите групи били помолени да запишат своето ниво на ситост в следващите три часа. На доброволците били взети и кръвни проби, за да бъдат проследени техните нива на кръвна захар и инсулин. На всички пациенти обядът бил един и същи.

Какво показали резултатите? Групата, яла на закуска овесени ядки констатирала, че не чувствала вълчи апетит сутринта и през деня. Мъжете и жените от група №1 хапнали 31% по-малко калории за обяд. Овесените ядки се оказала най-полезна за хората в групата с наднормено тегло, защото те консумирали 50% по-малко калории за обяд.

Хората от група №2, които закусили корнфлейкс изпитали сериозен глад 3 часа след закуската, както се случило и с участниците в експеримента, които пили единствено вода след ставане от сън.

Това, което направило купата овесени ядки победител в опита е, че тази храна престоява по-дълго в стомаха, за разлика от корнфлейкса, който увеличил нивата на кръвна захар при група №2, което автоматично довело до бързо огладняване.

Има редица допълнителни изследвания, които потвърждават теорията, че овесената каша е една от най-полезните храни за закуска, тъй като спомага за намаляване на теглото, а най-хубавото е, че топи мазнините в цялото тяло и то дълготрайно.

Защо овесени ядки?

Овесените ядки могат лесно да бъдат допълнение към почти всяко хранене под формата на гарнитура, част от здравословна салата или десерт.

Ползите за здравето от овесените ядки

Чувствате се сити по-дълго

Високото съдържание на фибри в овесените ядки Ви помага да се чувствате напълно сити и то за доста по-дълго време, като по този начин редуцира и апетита. Фибрите в овесените ядки са изключително полезни и за подобряване на храносмилането. Това прави овесените ядки идеалната храна за всеки диетичен режим и здравословна загуба на тегло.

Понижава се холестерола

Здравословните фибри в овесените ядки се свързват с мазнините в тялото, което води до намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта. Чрез поддържане на сърцето и кръвоносните съдове здрави, се намалява значително риска от сърдечно-съдови заболявания.

Сваля се кръвното налягане

Овесените ядки са много полезни и за регулиране на кръвното налягане. Растителните фибри в овеса доказано понижават кръвното налягане с 30%, ако се консумират редовно.

Намалява се рискът от рак

Според проучвания, публикувани в British Medical Journal, овесените ядки и тяхната редовна консумация намаляват риска от рак на дебелото черво, на гърдата, на простатата и на яйчниците./Delo.bg

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби