От последните минути: Откриха убито от стрела дете в Пловдив! До него има нещо наистина безценно!

сн. Plovdiv24.bg

Работата на археолозите в обекта на ул. "Д-р Георги Вълкович" до Тунела е съсредоточена в североизточната част на обекта. Единствено там работата може да продължи в дълбочина и именно там археолозите се натъкнаха на интересни находки - три скелета и ценности, предаде Plovdiv24.bg.В североизточната част археолозите проучват сгради, които се отнасят към Римския период. През последните дни проучиха няколко подови нива, които се отнасят към тези сгради. Някои от подовите нива са пострадали при пожар.


"Върху едно от тези нива, върху които открихме масивни деструкции от пожарите, открихме три човешки скелета. Единият е на дете между 4 и 6 години, в областта на гърдите на което открихме стрела. Най-вероятно тя е причината за неговата смърт", разказа ръководителят на обекта Елена Божинова.

Много близо до скелета на детето са разкрити частично и скелетите на два възрастни индивида. Единият е на възраст около 17 години, за другия археолозите нямат все още данни от антрополози каква е точната му възраст. Загинали са най-вероятно от насилствена смърт от горелите горни части на сградите.

"При възрастните индивиди открихме няколко - над 6 броя, бронзови и сребърни монети, както и една бронзова статуетка на Афродита със златно украшение за шията", разказа още Божинова.

Стратиграфски археолозите отнасят деструкциите към трети век. Богатите находки - монетите, статуетката, в близост до тях и откритата оброчна плочка на тракийския конник, следва да се свържат с голямото опжаряване на Пловдив през 251 г. от готите. 

Ръководителят на обекта до Тунела припомни, че в най-южната част, където се разкри основата на много масивна триумфална арка, за съжаление са достигнали подпочвени води и не могат да продължат в дълбочина разкопките, дори не могат да стигнат основата й.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби