КРАЙ! Каквото беше, беше. Утре Европейският парламент дърпа шалтера на Интернет! Убиват любимите ни сайтове и платформи със закон за

loading...

Утре Европейският парламент трябва да гласува Директивата относно авторското право в цифровия единен пазар - 2016/0280 (COD).

Ако бъде приета тя може да сложи край на свободното разпространяване на информация в рамките на ЕС.

Предложенията на директивата включват възможността да се иска плащане за използването на кратки откъси от текст, включително тези в „Уикипедия”, мерки за предотвратяване потребители да публикуват съдържание, за което нямат авторски права, предоставяне на изключения за авторски права само за извличане на текст и данни от научни изследователски институции, както и филтри за „екстремно съдържание”, по настояване на британския депутат Стивън Дъди.

На 26 април 145 организации от областта на правата на човека и цифровите права, свободата на медиите, издателствата, библиотеките, образователните институции, разработчиците на софтуер и доставчиците на интернет услуги се противопоставиха на директивата.

Петицията в Change.org срещу нейното приемане има близо 750 000 подписа.

В същото време тя се подкрепя от издателски и медийни групи, както и от големите звукозаписни компании.

Ако директивата бъде приета, всичко, което потребителите пускат в интернет ще бъде филтрирано или дори блокирано от роботи. И въобще не става дума само за материали с комерсиална стойност. Дори снимките на приятели могат да бъдат разглеждани като обект на авторско право.

Собствениците на такова ще могат да искат заплащане дори за пускането на линкове към статии и материали в мрежата.

Изключение ще може да се прави само за научноизследователските институции. Всички останали - библиотекари, журналисти, неправителствени организации, независими учени, ще трябва да плащат за използването на големи масиви от данни.

Съществува реална опасност, с приемането на тази директива сайтове, предоставящи свободен достъп до информация, като „Уикипедия”, да прекратят дейността си.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби