Ген. Кирчо Киров: В света идва огромна промяна!

Предстои да бъдем свидетели на опити за промяна на световното статукво. Тя ще бъде в посока развитие на свят с няколко центъра, а не както е в момента - с един доминантен център с връх САЩ.


Това коментира ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002 - 2012 г., цитиран от Фокус. „Аз мисля, че светът вече е далеч по-различен и основополагащите принципи на устройство му, които бяха поставени в Ялта, като че ли са на път да изживеят своето значение, особено при променената политика на САЩ. 

С новите обстоятелства вече липсва един от факторите в Ялтенското споразумение – Съветският съюз, който се разпадна през 1991 г. и Русия едва ли е в състояние докрай да поеме цялата тежест на плещите си и всички отговорности, които носеше онази държава.  Русия, така или иначе, полага усилия да се превърне в един от центровете на новите концентрични кръгове и във всички случаи нейната роля и влияние ще продължат да нарастват. Това е видимо от политиката на президента Владимир Путин“, обясни ген. Кирчо Киров.  Той каза, че като председател на съвета на ЕС България не е поставила на дневен ред за обсъждане цялостното споразумение ПЕСКО, въпреки че участва в три от програмите по това споразумение, а това е показател, че държавата ни няма изработена сериозна политика в секторите на отбраната и сигурността, с държавни концепции за своето място.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби