Случи се! Приеха спорните промени в закона за горивата!

Парламентът прие на второ четене текстове от т. нар. законопроект за горивата, с който се въвеждат специални изисквания за регистрация на търговците на едро и дребно с нефтени продукти - определен уставен капитал и обезпечение, съобщава БТА.


За да бъде регистрирано за търговия на едро с нефт и нефтени продукти, лицето трябва да има внесен уставен капитал или активи в размер не по-малък от 1 млн. лева. За търговия на дребно ще се изисква внесен уставен капитал или имущество в размер не по-малък от 20 хиляди лева, предвиждат разпоредбите.

За дистрибуция на бутилки с втечнен нефтен газ (LPG) ще е необходимо фирмите да разполагат с минимум 10 000 собствени газови бутилки, решиха депутатите.

Виж ощеСимеонов опроверга Сидеров пред Дир.БГ, НФСБ ще гласува "против"промените в закона за горивата

При подаване на заявление за регистрация ще трябва да се предоставя и обезпечение, с изключение за дейностите по транспорт на нефт и нефтени продукти и за земеделските производители. Обезпечението може да бъде учредено с депозит в пари или безусловна и неотменяема банкова гаранция. То ще служи за изпълнението на непогасени изискуеми задължения. Размерът на обезпечението за търговия на едро и съхранение на нефтени продукти ще е 500 000 лв., за търговия на дребно - 20 000 лв. за всеки обект, за пълнене на газови бутилки - 20 000 лв., а за дистрибуцията им - 100 000 лв.

От НФСБ възразиха срещу така разписания регистрационен режим за търговците с нефтени продукти, както и срещу това да има едновременно изискване за уставен капитал и за обезпечение. Все едно да си вземете книжката и да предоставите 1 000 лева като обезпечителна мярка срещу бъдещи санкции за нарушения, коментира Йордан Апостолов /"Обединени патриоти"/. По думите му тези изисквания за обезпечения ще доведат до концентрация на бизнеса и наказателна процедура на ЕК срещу България.

От списъка на малките търговци, който ми давате, 117 души дължат 270 млн. лева на държавата, това е начинът, по който можем да ги съберем, коментира председателят на ресорната парламентарна комисия и вносител на законопроекта Емил Димитров. Между първо и второ четене намалихме уставния капитал от 3 млн. лева на 1 млн., а при газовия пазар - от 200 хиляди на 20 хиляди лева, посочи той. За водачите на моторни превозни средства, които превозват горива, няма никакви изисквания, освен свидетелство за правоуправление, разрешение, че камионът им е изправен, и застраховка, коментира Димитров и добави, че "един лев няма да им струва".

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби