След жестокото убийство в Лозенец: Вижте каква смъртна опасност ни дебне на всеки ъгъл!

Говорим за пациенти, не за престъпници. Говорим за болни хора. Какво означава да ги "въдворим"?! В 21 век сме! Това заяви пред Нова телевизия д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски".


Коментарът й бе по повод жестокото убийство в столичния кв. "Лозенец", при което млад психично болен и наркозависим мъж уби по особено жесток начин баща си, а майка му се спаси по чудо.

"Трябва да има система от извънболнични грижи, което наричаме психо-социална рехабилитация. Но ако имаме претенциите да сме европейска държава, трябва да направим тази система от грижи. Защото сега нашите пациенти получават най-скъпото измислено в света медикаментозно лечение, но са оставени на грижите на близките си. А те - докато издържат", заяви още психиатърът.

"Обичайно е при нашите пациенти да си спират лекарствата, когато излязат от болница. Близките контролират нещата, доколкото могат. Но те все пак трябва да ходят на работа, за да ги издържат финансово. Защото техните пенсии са срамно ниски. А през това време болните са без всякакъв контрол вкъщи, правят каквото си искат", отбеляза още тя.

Гълъбова не скри, че психиатричната болница, в която работи, е получила линейка "втора употреба". Возилото е от 1998 г., а болницата го получава през 2012 г. като "дарение". "За 110 000 км, които е изминала линейката, ние сме дали 22 000 лева за ремонт. При нас линейките идват за час-час и половина. Не знам каква спешна помощ можем да окажем за това време. Но е факт, че плащаме по 50 лева на час. Виждате колко е отдалечена болницата и си представете в трафик какво е... А ако има пак "дарение", на нас ще ни дадат пак употребявана. Е, благодаря! Нашите пациенти не са хора втора употреба! И те имат нужда от адекватна грижа, от отлични материално-битови условия", заяви емоционално Цветеслава Гълъбова. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби