Пазете си любимците! Масови кражби на домашни кучета в България!

По над 2000 кучета годишно се крадат у нас. Те най-често се отмъкват с цел препродажба, изнасяне в чужбина или искане на откуп, разказаха разследващи пред „Монитор“, които ежедневно се занимават с жалби от потърпевши граждани.


Оказва се, че най-атрактивни са ловните породи кучета, чиято цена започва от 1000 лева, особено за добре обучено животно.

Именно и на година поне 1000 ловни екземпяри от породите англо-френско малко гонче, Бигъл хариер, словашкия птичар раухбарт, сен-жерменския брак и плот хаунд и други елитни четириноги изчезват и то по време на лов.

Схемата за залавянето им е много проста. Ловците предпочитат основно мъжки кучета, а те са и едни от най-лесните за залавяне. Необходимо е просто разгонена женска, която се връзва в близост до мястото, където ловците пускат помагачите си. Така вместо да гонят дивеча – едър, дребен или пернат, кучетата отиват направо при женската. След това нещата са елементарни.

Хвърля се одеало върху тях и се озовават в багажника на крадеца. След това се продават в съседен регион, където ловците на драго сърце дават по 400-500 лева за животното. „Бизнесът е изключително доходоносен. При над 150 000 ловци в страната е нормално всеки един от тях да иска добро ловно куче. Всеки един от тях е потенциален клиент, тъй като не всички могат да си позволят да си закупят добро ловно куче. Не могат и да обучат. Затова и крадците са заели тази ниша, обясниха разследващи.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби