Спасиха прогнозата за времето! Спешна финансова инжекция за НИМХ

Министерството на образованието и науката (МОН) ще преведе извънреден транш от 150 000 лева на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките (БАН).


С извънредната финансова инжекция се цели институтът да продължи да изпълнява задълженията си. Траншът ще бъде осъществен следващата седмица. Това заяви пред БНР директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов. По думите му обаче средствата не са достатъчни.

Той напомни и че от поискани над 18 млн. лв. Институтът по метеорология е получил под 9 милиона. От тях 3.7 млн. лева обаче са само членски внос към международни организации, които трябва да се заплащат по сключени от държавата споразумения.

Брънзов обясни и че все още не е получил покана за среща с премиера Бойко Борисов.

Междувременно днес беше подписано и рамково споразумение за сътрудничество между Селскостопанска академия и НИМХ. Целта на споразумението е двете институции да обединят усилията си за по-ефективно използване на материалните и интелектуалните си ресурси в търсене на мерки за смекчаване на въздействието на очакваните климатичните промени върху земеделието, допълват от общественото радио.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби