Големите звезди на ЦСКА. Доктор Стефан Божков завинаги живее в сърцата на Армейците, следата му е вечна

реадакция: bradva.bg

Д-р Стефан БОЖКОВ, една от иконите на армейския и българския футбол

„Днес живеем в епохата на икономика на знанието и без адекватно знание е невъзможно да се води играта в големия бизнес. Знанието е естествено едно от главните оръжия в Новата Игра на Китай. Китайските фирми владеят трансформационния цикъл на знанието – „Данни-Информация-Знание”. Когото и да попитаме, играл в силните години в ЦСКА на международния терен ще потвърди, че има разлика между информация и знание в играта: Футболната сръчност е това, как използваш техниката в игровата ситуация. А Знанието е, Как използваш Информацията в хода на играта, при това под постоянен натиск и напрежение. Знанието не само в биснес играта, но и във футболната игра е мощна сила и е решаващо за върховите успехи. Или когато играем, в която и да е игра, тя активира информация. Някой трябва да я превърне в приложно знание?

Със знанието и успехите в 70-годишната история на ЦСКА е свързано и името на д-р Стефан Божков. Той притежаваше медицинско образование и спортно такова. Ползваше немски и руски езици. Той бе една от иконите на българския футбол  като състезател, менажер и деятел. Бате Стефан е от малкото хора, които познавам, който е работил само в системата на ЦСКА и във Футболния съюз на България, при това само на ръководни длъжности. Това е човекът който прокарваше и налагаше клубната култура в армейския футбол. Той защитаваше интересите на ЦСКА във Футболния съюз. Той е свързан с трансферите на най-качествени футболисти към стадион Народна Армия. Божков е менажерът, който стимулираше „положителни кризи“ във футболния отбор за да предпази колектива от самодоволство и отпускане. Той беше този, който държеше на самодисциплината в отбора и постоянно се бореше срещу ‘мрънкането и сункането’, както се изразяваше. Той внушаваше ценното правило, че да си армейски футболист е голяма чест, чест е заради историята на Клуба, която той познаваше в детайли. Стевето бе любознателен човек и аз съм имал с него много интензивен обмен на знания по футболната теория, детския футбол, психологията на играта, управлението на играта, организацията на различните седмични, месечни и годишни цикли. Той бе човекът, който водеше преговорите с чуждите отбори преди срещи в европейскиите турнири.

Стевете бе човек, който ставаше в 4.00 ч сутринта и обработваше на ръка статии и материали по футболни теми. Той бе един възпитан ръководител и никога не е повишил тон, но ползваше понякога много точни и силни думи. Не бе меркантилен и алчен човек. Много обичаше своето семейство и бе пример за морал и етика. Пък на всичко отгоре имаше и „фасон“, приличаше на артист. Винаги безупречно облечен, лъснат и изгладен с хубави сака и ризи. В който и футболен град в Европа да попаднеше Стефан Божков, него го познаваха на всякъде. Той беше едно признато футболно име в цяла Европа. В България до края на миналия век не се е взело нито едно малко или голямо футболно решение, без да бъде взето под внимание мнението на Стефан Божков. Освен футбола той много добре познаваше хората и живота.

До дълбока възраст той поддържаше добри контакти с известни спортни журналисти. А в активните му години нямаше спортен журналист, който да не желае да се докосне до него за да чуе нещо истинско и мъдро за българския футбол. А той познаваше истински футбола защото страшно много го обичаше и сам бе играл в ЦДНА висококачествен футбол в ролята си на капитан на отбора. И много уважаваше талантливите и трудолюбивите футболисти. Многократно ми е казвал, разговаряйки по една от любимите му теми – професионалното отношение към задачите, тренировъчния процес, личния живот, режима и играта на терена:“Знай от мене, най-големият професионалист, истинският професионал в отбора на ЦДНА бе Иван Колев. Без конкуренция.“ Говореше с голямо увжение за Жоро Найденов, Пижо Миланов и останалит съотборници.

За Стефан Божков , от когото съм научил много, бих могъл да напиша страници. Но най-важното е, че той бе един праволинеен, много надежден, честен и почтен човек, човек благороден, който макар и да не е чел Конфуций, много учеше и остана докрай верен на себе си. В негово лице имах до скоро един първокласен приятел, безкрайно искрен, който ми даваше и изпращаше неспирни вълни от бащинска обич и едно неподправено уважение. Това бе истинско богатство за мен.“

Откъси от книгата на майстора на спорта Борислав Сретков, „Защо и Как Китай“, 2018

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби