Работата е дебела и може да ни помете! В Турция става страшно, Ердоган натиска, но народът се опъва, иска ЗЛАТОТО!

Защо ТУРЦИЯ разпродава Златото от държавния резерв?

По данни на Bloomberg , от средата на юни т.г. до 14.09.2018 , Турция е продала една четвърт от златните си резерви.

Стойностно това са около 4,5 милярда долара. Специалистите правят оценки, че най-вероятно това е депозирано при Централната Банка, злато от местните търговски банки.

Te търсят ликвидност в условията на рязко обезценилата се турска лира. Големите им грижи са свързани с кредитни задължения в долари или евро.

Интересно е, че в края на 2017 година, Турция имаше един валутен резерв от 107,7 милярда долара, в това число 23,5 мрд. в злато. През 2017 година, Турция е на пето място в света по внос на злато, след Китай, Индия, САЩ и Германия(данни на World Gold Councel). В началото на 2018 , официалните златни резерви на Турция достигнаха 591 тона. В тях влизат 220 тона злато, което бе на съхранение в трезорите на Федералния Резерв, САЩ и което Турция си изтегли у дома през април тази година.

Америка начело с Тръмп, размаха през тази година „бухалката“ на щатския долар и подложи на силен натиск повечето от страните вървящи по пътя към развитите икономики, като Бразилия, Аржентина, ЮАР и други и им постави яки спирачки. Доларът все още държи 63% от глобалните валутни резерви, следван от еврото с 20%. Цените на повечето суровини и масови стоки се търгуват на база долари, а и ролята на американската икономика като цяло в света е голяма. САЩ от две години насам водят политика и развива своята територия като най—големия валутен и капиталов офшор в света. Американците вдигнаха лихвените проценти, намалиха силно корпоративния данък за да привличат инвеститорите и предизвикаха буквално бягство на капитали от своите конкуренти, малки и голями в световен мащаб, но и обезценка на техните национални валути. Или да му мислят тези, в Турция например,  които продават своята продукция в 50% обезценени за половин година турски лири и имат доларови кредитни задължения. За това и потокът на „истинските пари“ – златото-  смени посоката на движение навън от страната през последните месеци.

В началото на август, президентът Ердоган се обърна към масите с апел, че „националната икономика е стабилна и това са външни сценарии и кампании срещу Турция.“ И се изхвърли към турския народ:“Не забравяйте. Ако те (САЩ) имат долара, то ние имаме Аллах“. Това бе на 8. август,  а на следващия ден курсът на лирата спадна с нови 13,7%. Ердоган поиска населението да обмени своите наличности във валута и злато в турски лири.

Интересно е да се знае, че от години, турското население държи по традиция много физическо злато под дюшека. Били вярващи, но се оказва, че не вярват нито на президента , нито на Аллах и личното злато не потече в строй към Централната Банка. И понеже никой турчин не се затича да се раздели така наивно с личното си злато, Ердоган застави турските банки да превърнат част от паричния си депозит при ЦБ от лири в злато. А консервативните оценки са, че по турските домове се къта над 3 000 тона злато. Никой в същност не знае колко е общото тегло, но най-вероятно е доста повече. Ако го оценим по пазарна цена днес да речем на 150 милярда долара, при това става въпрос за физическо злато, а не за хартийки наречени долари, то турският народ съвсем не е така беден. Това е една много сериозна субстанция. Ако това количество частно турско злато, попадне например в една от крупните американски банки , „Morgan Stanley“, която е измежду трите големи банки-играчи, манипулиращи цената на златото от 1993 до днес, турските хора, просто не биха могли да си представят, какви крупни гешефти биха се заформили и развили само за една година. Ами само едно обикновено банково кредитиране, би донесло на тази банка кредити към мераклии за бизнес в един оптимален обем от 1 800 до 2 000 милярда долара?! И нека си направим един опитен сценарий, че тези турски приитежатели на злато, решат да направят помежду си една кооперативна банка, но задължително си намерят бодигард с ракети да ги пазии и охранява. Ами тяхната кооперативна фирма в случая би могла да стане със сигурност по-богата от всички европейски страни, с изключение на Германия.

За сравнение, по данни на Бундесбанк, към 30.юни 2018, Германските банки имат кредитни вземания към чужбина в размер на една съвкупна сума от 1 850 милярда евро ! В това число - 21 милярда в Турция и 19,17 милярда евро в Гърция....Някога това би могло и да стане, но преди това трябва да премине едва започващата икономическа, търговска и валутна война в света. И трябва всички да преживеем една крайно неприятна световна парично-валутна реформа.

А днешната ситуация продиктува на турската Централна Банка да вдигне лихвения процент, при който отпуска кредити на търговските банки на 17,75%. Водещите турски икономисти, които не вярват на Аллах предвиждат дори едно негово повишаване на 22%. Ако турските банки заплащат този прекрасен лихвен процент за паричен ресурс, колко би заплащал на тях един чичо от турската провинция, който е решил да построи къща за сватбатта на дъщеря си? A турците много обичат и се грижат по стара традиция за своите семейства.

Последните мерки на Ердоган, за които отговаря министъра на финансите , негов зет, изискват например, всички покупко-продажби на недвижимости да се извършват в местна валута, а не в евро и долари, както е практиката до сега. Всички подписани до сега договори, следва в 30-дневен срок да се преоформят в лири... Изключение се прави само за новопостроените жилища и наемните договори. Втората стъпка на Ердоган е да наложи на експортните фирми да преотстъпват 80% от валутните си постъпления срещу лири на турската държава. Да му мислят всички турски предприятия, които работят с вносни суровини или погасяват доларови кредити. И да не говорим, че турската енергетика е на 70% зависима от внос?

А от Централната Банка, турският президент иска по-ниски лихви, като обвинява директорите и, че не разбират от бизнес , инфлация и лихви... Ами да се обърне към Аллах и той да им разпореди!

По официални материали

автор: KAISER, bradva.bg

15.09.2018                 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби