Расизмът води до затлъстяване

loading...

Има много причини за това защо все повече хора биват определени като затлъстели. Расизмът може би е една от тях, пише британският вестник "Дейли Мейл".

Честите случаи на расизъм са свързани с повишения риск от затлъстяване сред афроамериканските жени, показва ново изследване. Учените са открили, че жените, които често стават жертва заради цвета на кожата си или своята раса, са по-склонни към затлъстяване.

Резултатите от проучването, направено от Бостънския университет, показва, че взаимовръзката между затлъстяването и расизма е по-силна при жените, които са били подложени на чести случаи на расизъм за период от 12 години. В изследването са участвали 59 000 афроамериканки. Експериментът е започнал през 1995 г.

Степента на затлъстяване на хората в САЩ се покачва през последните няколко десетилетия. Най-голямо повишение има сред афроамериканките, половината от които са класифицирани като затлъстели. Наднорменото тегло е рисков фактор за редица здравословни проблеми, като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и ортопедични проблеми.

Според учените, расизмът е форма на психосоциален стрес, който афроамериканките изпитват, е много големи дози. Смята се, че случаите на расизъм допринасят за затлъстяването. Хроничното излагане на стрес може да доведе до нарушение на регулацията на някои важни невроендокринни функции (това са взаимодействията между нервната и ендокринната система), които могат да повлияят на натрупването на телесни мазнини.

Изследването е базирано на информация за случаите на расизъм, височина и тегло и други фактори от начина на живот, набирана чрез анкета, провеждана на всеки две години. Между 1997 и 2000 г. участничките е трябвало да оценят честотата на "ежедневните" случаи на расизъм, като получаване на по-лошо обслужване е заведения за хранене или несправедливо отношение в работата заради расата си.

Под внимание са взети резултатите на жените под 40-годишна възраст през 2009 г., защото най-голямо натрупване на килограми има пред годините за репродукция. 69% от жените в категорията с най-голям стрес от расизъм през 1997 и 2009 г. са склонни да затлъстеят в сравнение с жените в категорията с най-малко стрес. /БГНЕС

Лондон / Великобритания

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби