Колапс! Грандиозната лъжа на ЕС за "отминалата" криза в Гърция

loading...

Гърция си остава голям проблем и за международния капиталов пазар и за ЕЦБ. От началото на септември в банковия сектор на южната ни съседка меко казано кризата отново се обажда.

Тя в същност никога не е отминавала.

Но през първата седмица на октомври, четирите основни гръцки банки – Pireus, Eurobank, Alpha Bank и National Bank – преживяват истинско земетресение на борсата в Атина.

За по-малко от месец техните акции се сринаха с по до 40%. Индексът на Атинската борса спадна на най-ниското си ниво за последните 31 месеца. А само през първите дни на октомври курсовете на банките са спаднали средно с 20%.

Какво в същност става в Гърция? Само преди 6 седмици тези гръцки банки бяха подложени на стрестест от ЕЦБ и Доналд Туск ги приветства по Туитър с думите:”Вие се справихте!“. A само преди 6 месеца официалната позиция на Европейския съюз бе, че четирите главни гръцки банки биха могли да устояват и на големи щети.

Хората за съжаление не обръщат никога внимание на фактите. През последните осем години гръцките банки попадаха три пъти в реален банкрут и трите пъти преди това бяха подлагани на стрестест. Това ни задължава да мислим, че стрестестовете на ЕЦБ не са нищо друго освен едни ПИАР инструменти, с които европейската и гръцка общественост биват хвърляни в заблуди. Или просто омайвани.

А тези стрестестове са загубили всякакъв смисъл защото повечето рискови финансови операции и тези свързани с деривати, отдавна са прехвърлени от банките на хеджфондове, които оперират извън радарите на банковия контрол в една сенчеста финансова система и по този начин не се появяват в балансите на банките. Става въпрос за една голяма измама. Но и най-големият аматъор да погледне в балансите на гръцките банки би забелязал, че в края на юли 2018 година „лошите“ кредити показани в тях, възлизат на 88,6 милярда евро. Това са кредити, които не се погасяват въобще или такива, които не се обслужват от длъжниците повече от 90 дни. Тази крупна сума представлява почти половината от всички отпуснати кредити от гръцките банки. Важно е да знаем, че тя е точно 9 пъти по-висока от тавана спуснат от ЕЦБ за допускане на „лоши“ кредити. Това е показател, който би стреснал и един войник в казармата, но той не се поднася така директно на гръцката общественост. Защо ли?

От 2010, от когато в същност Гърция се намира в състояние на постоянна неплатежоспособност, страната е получила 289 млрд. евро кредити от чужбина. Външният гръцки дълг представлява 180% от БВП на страната, което е възможно най-лошият показател за страна-членка на Европейския съюз. Илюзията, че тези пари ще бъдат върнати се поддържа с постоянни отсрочки и компромиси от страна на кредиторите. Едни кредити бяха отсрочени до 2050, други дори до 2060. Като допълнителен подарък, лихвите  дължими към 2022, бяха отсрочени с нови 10 години до края на 2032.

Гръцките банки обещават на опаковат лошите кредити и да търсят възможности да ги продадат. В Атина се говори за спешен „интервенционен план“. Правителството обмисля да създаде една Bad Bank и там да вкара лошите кредити. Кому да ги продадат се пита? Това биха могли да бъдат само хиените от хеджфондовете, които оперират с голям кеш „на сянка“, но имат страхотен опит в играта на търпение и захапване с обратна захапка при цени, клонящи към безценица. Това като цяло допълнително би вкарало нови рискове в международния капиталов пазар. Няма как да се изпарят в Космоса тези лоши кредити.

Каквото и да се обяснява за гръцката криза, ясно е , че държавният банкрут на страната, продължава да се завоалира в различни маневри, с помоща на бюрократите от ЕЦБ и ЕС.

Но има и по-ясни, съвсем практични неща. Освен, че на Гърция ще се налага да се отпускат още финансови помощи , голямата сметка ще продължи да плаща трудовия гръцки народ, 35% от които живеят вече под прага на жизнения минимум. А на гръцките пенсионери се подготвя неприятна честитка за Нова Година, а именно – 23-тата поредна корекция на пенсиите, които този път се предвижда да се съкратят с 18%...Честита им настъпваща НГ!

По данни от немската преса

автор: Bradva.bg

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби