Виена показва в София жилищната среда на 21-и век

loading...

На 7 март в присъствието на д-р Михаел Лудвиг, член на правителството на Община Виена и отговарящ за ресора "Жилищна политика, строителство и благоустройство", в Централния дом на архитектите в София ще бъде открита изложбата "Виенският модел. Жилищна среда за 21-и век", която ще бъде може да бъде видяна до 28 март, съобщиха от Бюрото за връзки с община Виена.

Експозицията е подготвена от Австрийския културен форум Ню Йорк със съдействието на Община Виена, която има дългогодишна традиция в областта на социалната жилищна политика.

Изложбата илюстрира изключителните постижения на Виена в областта на жилищното строителство през последните пет години. Много нови жилищни проекти, намиращи се в различни части в австрийската столица, са уникални примери за иновативна архитектура, градска жилищна среда, ревитализация на квартални пространства и създаване на нови общности. Идеята на организаторите е, че не е достатъчно просто да се представи завладяващата жилищна архитектура. Затова изложбата преминава и зад фасадите, за да опише процеса, който прави възможна реализацията на жилищни проекти.

От 20-те години на 20-и век австрийската столица реализира една от най-мащабните програми за строителство на жилища, съфинансирани с бюджетни средства. Днес около 60 % от виенчани живеят в субсидирани жилища. Около 220 000 жилища са собственост на общината, което представлява 25 % от жилищния фонд. Благодарение на иновативната политика за обществени поръчки, основаваща се на т.н. конкурси за инвеститорите, непрекъснато се повишават стандартите за жилищата и качеството на строителството. Целта на конкурсите за инвеститори е да се обединят архитектурното, екологичното и социалното качество, като се запазят в същото време достъпни нива на наемите и се гарантира функциониращ многообразен социален облик във всички квартали. По този начин жилищната политика има решаващо значение за това, че за пета поредна година Виена е градът с най-високо качество на живот в света. И тъй като градът продължава да расте, и в бъдеще основното внимание ще бъде насочено към теми като интеграция и урбанистична идентичност, а изкуството в публичните пространства ще продължава да има съществено присъствие при изграждането на новите квартали. /БГНЕС

София / България

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби