Хиляди българи умират от инфаркт или инсулт, но при тези хора рискът е 3 пъти по-голям!

loading...

Американски учени откриха при кои хора рискът от тези заболявания е 3 пъти по-висок и защо

Шумът се оказва основен рисков фактор за две от най-сериозните и често срещани заболявания в наши дни.

Американски учени откриха при кои хора рискът от инфаркт или инсулт е по-голям и защо.


Специалисти от Масачузетската болница в Бостън стигнали до това откритие по време на изследване, обхващащо 499 души на средна възраст 56 години.

Резултатите разкрили, че основен фактор за повишаване риска от сърдечносъдови болести, инфаркти и инсулти, е шумът.

Острият инфаркт на миокарда е заболяване, което засяга милиони хора по света. Той настъпва, когато определен участък от сърдечния мускул некрозира (умира) и възпрепятства доставката на кислород към сърцето. В повечето случаи това води до смърт или до различна степен на инвалидност. По данни на Националния център по здравна информация към Министерство на здравеопазването, всяка година, от остър инфаркт на миокарда, у нас умират близо 6 000 българи.

Инсултът пък е остро нарушение на кръвообращението в мозъка и води до същите последици. От Министерството на здравеопазването отбелязват, че през изминалата година броят на българите, засегнати от инсулт, е надхвърлил 50 000.

Доброволците от новото американско изследване били подложени на позитронно — емисионна и компютърна томография на мозъка и кръвоносните съдове.

Въз основа на резултатите на всеки един от участниците била определена активността на амигдалата (Бадемовидно тяло) — зона в мозъка, част от лимбичната система, която отговаря за регулирането на нивата на стреса и емоционалните реакции.

След това екипът измерил и изследвал нивата и честотата на шум в районите, където живеели доброволците, пише Факти.бг.

Съпоставяйки данните, учените открили, че активността на бадемовидното тяло при хората, подложени на хроничен и силен шум, е много по-голяма, в сравнение с онези, които живеели на по-тихи и спокойни места.

При хората, живеещи в условия на силно шумово замърсяване, като автомагистрали и летища, амигдалата била проактивна, а нивото на възпаление на артериите им — по-високо. Учените отбелязват, че при такива показатели рискът от инфаркт и инсулт се увеличава 3 пъти.

В заключение, екипът съобщава, че през следващите 5 години, в резултат на нарушено функциониране на сърдечносъдовата система, включително сърдечни пристъпи и инсулти, пострадали 40 от участници в изследването.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби