Румъния отново ни отвя! Вижте колко стана минималната заплата при съседите!

Правителството на Румъния прие извънредно постановление, което ще създаде две различни равнища на минималната работна заплата в страната от догодина, съобщава "Асошиейтед прес".

Според мярката минималната месечна работна заплата ще бъде 2 080 леи(507 долара, над 870 лева) от 1 януари 2019 г., докато хората с висше образование или 15 години трудов стаж ще имат гарантирана минимална заплата от 2350 леи (573 долара).


Досега имаше само една ставка на минималната работна заплата и тя беше в размер на 1900 леи (463 долара), независимо от квалификацията на служителя или работника.

Френската търговска камара в Румъния разкритикува увеличението на минималната работна заплата, изтъквайки, че това щяло да увеличи разходите за труд и че сроковете не дават на компаниите време да коригират бюджетите си. От камарата добавиха, че това щяло да доведе до инфлация и щяло да направи Румъния по-малко привлекателно място за инвестиции.

Бизнес организацията представлява 3000 компании, в които работят 120 хил. души, с приходи от около 17 млрд. евро.

Припомняме, че в България от 1 януари 2019 г. минималната работна заплата става 560 лева, като това е 50 лв. ръст в сравнение с 2018 г. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби