Алпинистът Себастиано бе един от последните, които видя Боян Петров, ето неговия разказ

loading...

Боян Петров беше изключително силен алпинист, но времето тази година на Шиша Пангма беше ужасно. Това разказва италианският алпинист Себастиано Валентини, който е един от последните видели българския алпинист жив, цитиран от БНТ.

По думите му, последните дни, които е прекарал заедно с Петров, са били в обичайния ритъм и никой не е мислел, че българинът няма да се върне.


"Говорихме за маршрути, за изкачване, за организиране на лагери. Всичко беше перфектно, освен времето", разказва Себастиано Валентини.

Боян има различна техника и искаше да катери сам. Поддържахме връзка с него по радиото. Струва ми се, че той не беше готов за този момент. Говорихме вечерта преди да изчезне и Боян ми каза, че се чувства добре и иска да катери върха самостоятелно. Когато той тръгна, времето се промени. Наблюдавахме го с бинокъл от базовия лагер, за последно го видяхме около 10-10.15 часа. Беше на височина около 7 500 метра. Около 10.30 излезе буря с много вятър и сняг и повече никога не го видяхме. Ние мислехме да катерим на другия ден. Боян беше единственият, който тръгна в този ден, каза още алпинистът.

По думите на италианеца, на следващия ден - 4 май, все още е имало надежда, че Боян Петров е оцелял, защото е бил много силен.

"Знаехме, че той е отличен катерач. Първоначално решихме, че е оставил радиото си в палатката, или че то просто не работи", каза още Себастиано Валентини.

45-годишният Боян Петров изчезна безследно на 3 май при атака на връх Шиша Пангма. Безпрецедентната спасителна операция, в която се включиха алпинисти и хеликоптери от Китай и Непал, завърши без успех. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби