Няма прошка! Удрят с тежко обвинение и майката на Николай Банев!

Майката на Николай Банев също ще бъде привлечена към наказателна отговорност, но предвид напредналата й възраст, най-вероятната мярката й за неотклонение ще е "парична гаранция".

Това стана ясно на брифинг на зам.-главния прокурор Иван Гешев във връзка със пристигането на Евгения и Николай Баневи днес на родна земя.


Майката на Николай Банев е имала участие в някоя от фирмите на сина си, например в управлението на множество дружества от холдинга "АКБ Форест".

Наблюдаващият прокурор Мария Дойчева обясни, че майката, въпреки напредналата си възраст, се е разпореждала и вземала пари от касите на "Полимери", включително е продала кран при много неизгодни условия.

Парите са присвоени от фамилията, а по думите на прокурор Дойчева възрастната жена е била активен участник в прането на пари.

По случая Баневи на брифинга стана ясно, че предстои да бъде повдигнато обвинение на Никола Банев за пране на пари в размер на 589 милиона 800 хиляди евро. Припомняме, преди няколко часа от прокуратурата разпространиха съобщения, че Баневи ще бъдат обвинени по 7 параграфа за престъпления от общ характер. 

Към наказателна отговорност вече е привлечена Евгения Банева, като на нея и е предявено конкретизирано обвинение, а в момента тече предявяване на актуалните прецизирани обвинения на съпруга й - Николай Банев, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев и посочи, че повдигнатите им обвинения са от пет пункта.

Сред тях са обвинения за незаконно притежаване на боеприпаси, организирана престъпна група, и длъжностно присвояване на източване на четири предприятия - "Елма" Троян, "Полимери" Девня, "Топлофикация"-Казанлък и химически завод "Панайот Волов". Финансовата щета, причинена от това длъжностно присвояване и от данъчните престъпления, за които са привлечен семейство Баневи, са в размер на над 90 милиона лева.

Банев ще бъде привлечен като обвиняем и за пране на пари в размер на 589 милиона 800 хиляди евро или над 1 млрд. лева или, които се намират в офшорни на сметки на дружества, контролирани от лицата, извън територията на България, разкри зам.-главният прокурор.

Към момента се проверява цялостната дейност, всички дела и преписки относно задържаните лица, посочи Гешев.

До този момент единствените сигнали срещу Баневи са били на ниво Районна прокуратура - за телесни повреди относно техни работници и служители. Разследващите са открили и няколко досъдебни производства за данъчни престъпления, които са били висящи към момента.

Прокурор Дойчинова посочи още, че организираната престъпна група е била сформирана през 2005 г. и е действала до задържането на лицата - 22 октомври 2018 г. До настоящия момент повдигнатите обвинения са на Николай Банев за ръководител на организираната престъпна група, на съпругата и майка му - за участие в организирана престъпна група.

Има и други неустановени до момента лица, за които когато се съберат достатъчно доказателства ще бъдат включени в досъдебното производство.

Припомняме, че 26 октомври Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на летището в Ница. 

Зам.-главният прокурор Гешев обяви престъпленията на Баневи за пример за бандитската приватизация. От МВР разпространиха при претърсването на името на Баневи снимков материал, който впечатли обществеността, но се зададоха и въпроси защо службите правят това.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби