Защо японски фирми започват да предлагат заплащане за сън и каква е връзката с новите технологии?

ЯПОНИЯ: Дефицитът oт сън при японеца. Диалектиката при съня - част от цената за високата производителност, но и причина за големи загуби на брутен продукт. Защо японски фирми започват да предлагат заплащане за сън и каква е връзката с новите технологии?

Япония е високоразвита индустриална страна, с мощно присъствие на международните пазари и още през 70-те години в света се говореше за „японското чудо“.

За японския икономически и технологичен успех е писано много. Един от факторите допринесли за това развитие е трудовият морал на японците.

Те са известни и със своята тотална преданост към фирмите работодатели. Известни са и с най-кратките годишни отпуски сред индустриалните страни. Но има един скрит фактор, свързан с този всеотдаен манталитет, който не излиза на повърхността и не е обект на внимание в световните медии. А това е, че японците години наред буквално се жертват на своето работно място и в продължение на десетилетия системно отработват наднормени, незаплатени часове труд и това се е превърнало като част от тяхната култура. Но това японско отношение към труда включва и една друга нагласа, а именно , че „сънят е заменим“. Това е свързано и с една стара традиция сред японската учаща се младеж, която готвейки се за изпити, следва съсипващото кредо yontougoraki – „ 4 часа сън и успяваш; спиш по 5 часа и пропадаш „. По този факт съществуват мнения, че в японското общество на ранна фаза се лансира идеята, че сънят е по-малко стойностен от безсънието и е стока, която би могла да бъде заменяна срещу нещо по-ценно.

В доклад от миналата година на Japanese Society of Sleep Research (Японско Общество за изследване на Съня) се отбелязва:“Японското население има манталитета , че да работи здраво , жертвайки при това часове от своя сън е добро нещо, но без достатъчно часове сън, вашият мозък не може да функционира добре. Ние сме дълбоко убедени, че днес японските хора са по-малко способни да вземат рационални решения поради недостиг на сън“.

През 2014 година един доклад на японското министерство на здравеопазването, обобщаващ изследвания през годините след 2000 , показва една статистика, че над 71% от японските мъже, спят по-малко от 7 часа в денонощието. Един анализ на Goldman Sachs от 2017 отразява, че средният японски работник отработва около 200 допълнителни, незаплатени часа годишно. Преработването в Япония често води до внезапна смърт, наричана от медиите – karoshi.

През 2009 година американската Rand Corporation провежда едно изследване с цел количествено измерване на икономическите загуби в Япония вследствие на недостатъчен сън и по-високи рискове за смърт и достига до сериозната сума от 138 милиарда $ годишно.

Японската  икономика е основана на капиталистическите закони за икономическа ефективност и печалба и днес темата за „Дългът на Съня“ , в условията на новата технологична революция вече е на монитора на корпоративния свят в страната. Сметката е проста, щом се генерират милиардни загуби, по-добре е да се заплаща за задължителен сън на трудовото население. Наивно е да си мислим, че японските фирми и корпорации едва сега са разбрали тази истина, или пък, че те сега са готови да заплащат за два часа доказуем сън на своите работници от социална гледна точка. Но дошъл е моментът, когато новите технологии, в комбинация с политиката на заплатен сън, е в състояние да контролира този процес и да се оптимизират крайните икономически резултати.

Тон за тази нова маневра на работещия капитал дава една малка фирма от Токио с чаровното наименование „Crazy“. Фирмата въвежда допълнително заплащане за това, нейните служители да доказват по минимум 6 часа равен, нощен сън през всички работни дни от седмицата. Данни за това, „Crazy“ ще тегли чрез специален App и вградени датчици в дюшека на спящия служител. Допълнителното заплащане за този контролиран сън е 562 $ годишно.

Но тази японска фирма не е единствена. Фирмите, произвеждащи медицинска техника вече яхват „Дълга за Сън“ като бизнес идея и разработват нови апарати за точно наблюдение и контрол на спящите работници и служители в Япония. Концернът „Hitachi“ разработва от тази година комплексна система, с която японските корпорации ще определят заплащането на своите служители, според часовете, които те инвестират в здрав сън и спортуване. Така ще се следят и болничните дни вземани от служителите, както и тяхната връзка с недостатъчния сън. A едно японско изследване показва, че 30% от възрастните японци употребяват алкохол, за да се приспиват. Да му мислят как би им се отразил този приспивателен навик на заплатите, ако бъдещите датчици в леглата им започнат да отчитат и градуса на изпаренията, които издишват спейки...?

По данни от световната преса през ноември 2018

Автор: Kaizer, bradva.bg

7.12.2018

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби