Как Китай спря ЦРУ

Десетки агенти на ЦРУ са били ликвидирани или хвърляни в затвора в Китай съобщава в обширна статия вестник Ню Йорк Таймс. Китайското правителство систематично е ликвидирало разузнавателните операции на агенцията в страната от 2010 година насам, научи bradva.bg

Настоящи и бивши членове на американската администрация описват пробива в разузнаването като най-тежкия от десетилетия насам.

Във Вашингтон се опитват да се справят с кризата, но разследващите са раздвоени по въпроса за причините.

Някои са убедени, че "къртица" в ЦРУ е предала САЩ. Други смятат, че китайците са хакнали тайната система, която ЦРУ използва за комуникация с информаторите си в чужбина. Години по-късно, все още няма ясен отговор на въпроса.

Няма обаче разногласия по въпроса за щетите. От последните седмици на 2010 година до края на 2012 г., според бивши членове на администрацията на САЩ, китайците са ликвидирали поне дузина от източниците на ЦРУ. Единият от тях е застрелян пред колегите си в двора на правителствена сграда - ясно послание към други, които евентуално биха се съгласили да работят за ЦРУ, информира webcafe.

Други информатори на САЩ са хвърлени в затвора. Сумарно китайците са убили или арестували между 18 и 20 от източниците на ЦРУ в Китай, съобщават двама бивши представители на американската администрация, като на практика е унищожена градена с години мрежа.

Оценката на последиците от разкрита шпионска операция понякога е трудна, но специално този случай се счита за особено проблемен. Броят на американските агенти, изчезнали в Китай, е сравним с този на изгубените в Съветския съюз и Русия при предателствата на Олдрич Еймс и Робърт Хансен, бивши кадри на ЦРУ и ФБР, които с години са разкривали разузнавателни операции пред Москва.

Доскоро пазената в тайна криза показва доколко успешно китайците са проваляли американските разузнавателни операции и достъпа до тайни. Всичко това години преди нашумелия пробив през 2015-та, при който Пекин получи достъп до хиляди досиета на държавни служители в САЩ, включително подизпълнители на разузнавателната общност. ЦРУ  - пише Ню Йорк Таймс - продължава да смята разузнаването в Китай за основен приоритет, но мащабните служби за сигурност в страната силно затрудняват западните разузнавания да си намират източници там.

-0:00

В момент, когато ЦРУ се опитва да прецени как някои от най-поверителните документи на агенцията изтичат в Интернет преди два месеца, огласени от WikiLeaks, а ФБР разследва потенциални връзки между щаба на Тръмп и Русия, продължаващото разследване на китайската криза демонстрира колко трудно се извършват контраразузнавателни разследвания срещу комплексни шпионски мрежи като тези на Русия и Китай.

Подробностите около разследването все още се пазят като цяло в тайна. Десет настоящи и бивши представители на американската администрация разкриват част от информацията за него при условието да бъде запазена анонимността им.

Първите признаци за проблеми се появяват през 2010-та. Тогава качеството на информацията на ЦРУ за това какво се случва зад кулисите в китайското правителство е една от най-добрите, които агенцията е имала от години. Причината е вербуването на източници от бюрократичните среди в Пекин, разказват четирима бивши представители на американските власти. Някои от тях са китайци, потресени от нивата на корупция в китайското правителство.

В края на същата година обаче потокът на информация започва да пресъхва. В началото на 2011 година, висши кадри на агенцията осъзнават, че има проблем: техните информатори в Китай, едни от най-ценните им ресурси започват да изчезват безследно.

ФБР и ЦРУ стартират съвместно разследване под ръководството на висши експерти по контраразузнаване от двете агенции. В засекретен офис в Северна Вирджиния те започват да анализират всички операции, реализирани в Пекин. Бивш висш представител на американската администрация споделя, че разследването е носело кодовото име "Меден язовец".

С изчезването на все повече източници, операцията става все по-критична. Проверени са почти всички служители в американското посолство, независимо колко високи постове заемат. Някои от разследващите подозират, че китайците са разгадали метода за криптиране, който ЦРУ използва за комуникация с агентите си. Други мислят за предател в редовете на ЦРУ, теория, която кадрите на агенцията в началото не искат да приемат - и в която част от хората и в двете агенции все още не вярват.

Споровете им са прекъсвани от зловещи телефонни обаждания - "Изгубихме още един" - и спешни запитвания от администрацията на Обама, която се чуди защо разузнавателната информация за Китай намалява.

В крайна сметка ловът на "къртици" стига до бивш кадър на агенцията, работил в поделението на ЦРУ, отговарящо за Китай, като се смята, че той е най-вероятно отговорен за разкриването на агентурната мрежа. Опитите да бъде събрана достатъчно информация за арестуването му обаче се провалят, и понастоящем той живее в друга азиатска страна.

Според Ню Йорк Таймс, който цитира бивши представители на американската администрация, има сериозни причини да се подозира, че е налице вътрешен човек. По това време китайското разузнаване е провалило разузнавателна операция на американската Национална агенция за сигурност (NSA) в Тайван - остров, който Пекин счита за част от Китай - като прониква в тайванското разузнаване, партниращо си със САЩ. ЦРУ откриват китайски разузнавачи, които са на различни етапи в процедурата на подбор на агенти, съобщават вътрешни източници и съдебни документи.

Най-добрият "ловец на шпиони" в ЦРУ - Марк Келтън, обаче не е съгласен с теорията за "къртица", или поне не я е приемал в началото, съобщават запознати. Келтън е близък приятел с Брайън Кели, офицер от ЦРУ, който през 90-те години погрешно е заподозрян от ФБР в шпионаж в полза на Русия. Истинският предател тогава, както се оказва, е Хансен. Келтън често споменава грешката с Кели в срещи около разследването на китайските разузнавателни проблеми, коментират бивши негови колеги, като казват, че той не би обвинил никого без неопровержими доказателства.

Тези, които отричат теорията за двоен агент, приписват загубите на кадри на недостатъчно внимание от страна на американците, докато Китай става по-умел в следенето на американската разузнавателна дейност в страната. Някои агенти на ФБР са убедени, че кадрите на ЦРУ в Пекин твърде често са пътували по едни и същи маршрути до едни и същи явки, което улеснява огромната разузнавателна мрежа на Китай да идентифицира агентите.

Някои кадри на ЦРУ се срещат с информаторите си в ресторант, където китайски агенти са били поставили подслушвателни устройства, и се твърди, че дори сервитьорите там са работели за китайското разузнаване.

Тази невнимателност, съчетана с възможността китайците да са хакнали тайните канали за комуникация, обяснява много, ако не и всички изчезвания и смъртни случаи, коментират бивши представители на администрацията пред американското издание. Част от кадрите на ЦРУ, особено тези, които активно изграждат агентурната мрежа, се съпротивляват на тази теория и смятат, че са попаднали сред война за територии в ЦРУ.

И все пак китайците залавят все повече от информаторите на агенцията, както през цялата 2011-та, така и през 2012-та. Докато разследващите стесняват кръга от заподозрени с достъп до необходимата информация, те започват да се концентрират върху американец от китайски произход, напуснал ЦРУ малко преди да започнат да изчезват информатори и агенти.

Някои разследващи смятат, че той е преминал на китайска страна и е станал двоен агент. Известно е, че той е имал достъп до самоличността на информаторите на ЦРУ и е отговарял на всички показатели по матрицата, използвана за идентифициране на заплахи за агентурни мрежи.

След напускането на ЦРУ, той избира да остане в Азия със семейството си и да развива собствен бизнес, който някои американски източници подозират, че го прави благодарение на средства от китайското разузнаване.

ФБР и ЦРУ примамват обратно въпросния заподозрян в САЩ през 2012-та с предложение за евентуален договор с агенцията, което е честа практика сред бившите кадри на агенцията. Агентите го разпитват, като държат да научат защо той е решил да остане в Азия, и са притеснени, че той е имал достъп до тайни, ценни за китайското разузнаване. Остава неясно дали те са се конфронтирали недвусмислено с него по подозрението, че е двоен агент.

Мъжът защитава аргументите си да живее в Китай и не признава каквито и да е нарушения на уговорките си с ЦРУ. Впоследствие той се връща отново в Азия.

През 2013-та, ФБР и ЦРУ стигат до извода, че успехите на Китай в идентифицирането на американски агенти са намалели - не става известно как - но щетите вече са налице.

ЦРУ се опитат да изградят наново мрежата си в Китай, съобщават източници от администрацията - скъпо и отнемащо време начинание,което в един момент е ръководено от бившия шеф на поделението на агенцията за Източна Азия. Твърди се, че той е особено натъжен, тъй като е работил преди със заподозрения "двоен агент" и е вербовал лично някои от информаторите в Китай, които в крайна сметка са екзекутирани.

Китай е особено агресивен в разузнавателната си дейност в последните години, извън пробива в документацията на базата на държавните служители на САЩ през 2015-та, коментират запознати. Миналата година служител на ФБР се призна за виновен по обвинение, че е шпионирал за Китай от години, като е предавал поверителна технологична информация на Пекин в замяна на пари в брой, луксозни хотелски стаи по време на пътувания в чужбина и компаньонки.

През март американски прокурори съобщиха за арестуването на дългогодишен служител на Държавния департамент - Кендис Мари Клейборн, обвинена в лъжесвидетелстване пред разследващите за контактите й с китайските власти. Според обвиненията срещу Клейборн, която не се призна за виновна, китайски агенти са прехвърляли средства по банковата й сметка и са я затрупвали с подаръци, включително iPhone, лаптоп и такси за обучение в китайска модна школа. Освен това според обвинението тя е получила напълно обзаведен апартамент и месечна стипендия.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби