Важи от 14.01 в цяла България: Ако видиш сирене на отделен щанд знай това!

Етикетът трябва напълно да е ясен за потребителите

От 14 януари влизат в сила новите правила за продажбата на имитиращи млечни продукти.

След тази дата те трябва да се продават на отделни щандове, добре обозначени и обособени, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Той поясни, че гратисният период до 13 януари засяга не само търговците, а и производителите на имитиращи продукти.

Според новите правила крайната опаковка трябва да бъде произведена и пакетирана от производителя, а не от търговеца До момента се получаваше размиване на отговорността при злоупотреби с опаковките, поясни Присадашки.

В имитиращи продукти думата „млечен“ не трябва да съществува. А шрифтът на етикета трябва да бъде достатъчно голям и ясен, за да може крайният потребител да види, че се касае за немлечен продукт, допълни той.

„Нашата надежда и желание е да намалее консумацията на тези продукти, тъй като вече е доказано и научно, че те не са достатъчно качествени. Имат дори вредно отношение към организма с натрупване на консумацията. Надяваме се, че крайният потребител ще придобие все по-голяма култура на хранене и ще отдели плявата от житото“, заяви представителят на млекопреработвателите в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Той коментира и друго изискване в наредбата –
върху етикета изрично да бъдат посочени съставките, заместващи млякото и млечните продукти.

Присадашки посочи, че първоначално най-разпространен заместващ продукт била палмовата мазнина, която се добавя към сухото мляко. То пък се произвежда в големи количества в световен мащаб и по тази причина цената му е добра.

С течение на времето навлизат и още пълнежи – картофени и други нишестета. Те най-вече се ползват в имитации на типичния български кашкавал.

Вече е забранено с едни и същи машини в рамките на едно предприятие да се произвеждат истински и аналогови продукти, тъй като се получава смесване.

Засега асоциацията няма категорични данни дали това изискване се спазва.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби