Скръбна вест. Напусна ни голям българин, който прослави България по цял свят

Почина откривателят на добилото международна известност Кралевско съкровище - археологът Георги Гинев. От 1966 г. Гинев изследва историята на Търговище и Търговищкия край и участва в издирване и регистриране на над 800 археологически обекта от античността и средновековието, съобщиха от Регионалния исторически музей в Търговище.

От 1974 до 1986 г. той е научен ръководител на археологическото проучване върху тракийски могилен некропол в землището на търговищкото село Кралево.

Там през 1979 г. открива тракийското златно Кралевско съкровище от III в. пр. Хр. С откритието името на Търговище присъства в експозициите и каталозите на всички големи изложби, представящи България пред света, разказва директорът на Регионалния исторически музея Магдалена Жечева.

До 2004 г. Георги Гинев е основния изследовател на античността на територията на Търговищка област. В резултат на неговата събирателска и изследователска работа колекциите на музея са попълнени с хиляди културни ценности от античността и нумизматиката, пише Пик. Спасени са стотици исторически свидетелства с местно и национално значение, казва Жечева.

Погребението ще бъде на 13 януари в гробищния парк в Търговище. Екипът на Историческия музей изказва искрени съболезнования и се присъединява към скръбта на роднините и близките на своя уважаван колега.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби