Задава се екстремно време! Такъв катаклизъм няма и в най-страшните ни кошмари!

loading...

В някои райони ще има по-голямо вариране на температурите

Екстремните климатични явления, заради които части от Европа и Северна Америка се покриха напоследък със сняг, докато горски пожари бушуваха в австралийската жега, ще стават все по-изявени заради топенето на ледовете на двата полюса, съобщи Нова телевизия.

Британски, германски, канадски, новозеландски и американски учени използваха климатични модели, за да симулират какво ще се случи, когато водата от топящата се ледена покривка на Гренландия и Антарктика навлезе в Световния океан.

Тя ще промени океанските течения и ще предизвика промени в климата в цял свят.

Моделът показа, че в някои райони по света промените в океаните ще предизвикат още по-екстремни климатични прояви и по-голямо вариране на температурите спрямо предишни години.

Въпреки студената вълна в САЩ, заради която температурата в Чикаго стана по-ниска, отколкото на Северния полюс, общо температурите в света се покачват и биха могли да се повишат с 3-4 градуса Целзий до 2100 година.

Изследването, ръководено от Ник Колидж от университета "Виктория" в Уелингтън, е първото, използвало детайлни модели и на антарктическата, и на гренландската ледена покривка, заедно със спътникови наблюдения за промените в тях. Така прогнозите са по-точни.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби