4 причини да не изхвърляме ядката на авокадото

loading...

Авокадото е изключително популярно в наши дни. Във всяко авокадо има голяма ядка, която обикновено се изхвърля, но някои хора твърдят, че има ползи за здравето и трябва да се яде.

Други обаче се чудят дали дори е безопасно да се яде ядката на авокадото. В тази статия се изследва дали е безопасно и здравословно да се яде ядката на авокадото, информира zdrave.to

Какво има в ядката на авокадото?

Ядките на авокадото са обвити в твърда черупка и съдържат 13-18% от размера на целия плод. Информацията за неговия състав е ограничена, но съдържа мастни киселини, диетични фибри, въглехидрати и малко количество протеин. Ядките също се считат за богат източник на фитохимикали, включително вещества, които растенията произвеждат, за да се защитят.

Ползи за здравето от авокадо

В Нигерия екстрактите от ядките от авокадо се използват за понижаване на високо кръвно налягане. Ядките се смятат за недостатъчно използвани, а ранните изследвания показват, че те могат да имат някои ползи за здравето.

По-долу ще видите при какви състояния евентуално може да се използва ядката от авокадо.

Диабет

Може да намали нивата на кръвната захар при диабетни плъхове. Едно изследване при животни показва, че е толкова ефективно, колкото антидиабетично лекарство.

Високо кръвно налягане

Изследванията върху животни показват, че екстрактите от ядките от авокадо могат да спомогнат за отпускане на кръвоносните съдове, което помага за намаляване на кръвното налягане - основен рисков фактор за сърдечни заболявания.

Бактерии

Едно изследване с епруветка показва, че спира растежа на спорообразуващи бактерии.

Висок холестерол

Авокадото е намалило общия холестерол и лошия холестерол при мишки.

Все пак ядките от авокадо все още не са добре изследвани. Според някои учени в тях се съдържат и вредни вещества. Има опасения, че някои растителни съединения в семена от авокадо като трипсинови инхибитори и цианогенни гликозиди могат да бъдат вредни. Тестовете за безопасност на ядките от авокадо са в ранните етапи и са ограничени до проучвания върху животни.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби