Акад. Петър Червеняков – лекарят на 93 години, който продължава да практикува и да лекува

loading...

Академик Петър Червеняков е доказателство, че да си доктор е нещо повече от работа. Той е един от доайените на българската медицина, на 93 години е и не е спирал да практикува професията си и за ден, разказва Би Ти Ви. Историята му започва през 1925 г.

Роден е в Сталийска махала, Ломско, в семейство на инженери.

„Мечтаех да стана инженер. Математиката ми вървеше чудесно, но настъпи преломен момент”, разказва той.

Заради политическите си убеждения е изключен  от всички училища в царска България. Затварян е два пъти в полицията – първия път заради позиви против участието на България във Втората световна война и против царския режим.

„Първо не намериха доказателства, десетина дена, биха ме, и боят беше поносим, и ме освободиха”, спомня си академик Червеняков.

Покрай наскоро нашумелия скандал покрай Народния съд и неговите жертви академик Червеняков, живял по времето на три Българии, си спомня: „Обвиняват комунистите защо е имало Народен съд? Народният съд идва по инициатива от победителките от Втората световна война. Това е предложение на Чърчил и Великите сили решават, че тези, които са виновни за 50 милиона жертви в Европа, трябва да бъдат наказани. Тези народни съдилища идват по предложение от Ялта на тримата големи”.

След 9 септември 1944 г. академик Червеняков успява да завърши гимназия и постъпва като войник в 35-и пехотен полк във Враца. Трудностите не отказват младия Петър от желанието му да стане лекар.

Извършил е над 30 хиляди операции, а повече от 35 години е републикански консултант по коремна и гръдна хирургия.

„Такива случаи съм имал, които никога няма да забравя. Никога не сме мислили за пари. Оперирал съм прободено сърце и взех 3,17 лв. в Разлог”, посочва академикът. Той е консултирал и е оперирал в над 52 болници в България, Русия, Либия и Македония. Има две изобретения и 12 признати рационализации, както и много нови оперативни методи.

Получава предложение да стане главен консултант и хирург в Либия, където работи повече от 12 години.

„Няма болница, която да не съм консултирал в Либия. Имаха санитарна авиация, имаха линейки”, допълва той. Академик Червеняков е бил там и когато са обвинени българските медицински сестри.

Лекувал е и сина на Кадафи. „Човекът се държеше нормално, но тия около него са ненормални. Аз като отидох, там го пазят 20 военни с оръжия. Добре де, ама аз съм бил военен. И като ги гледам как държат оръжието, те са неграмотни. И ще те утрепят и после ще кажат: Опитал се да избяга или направил еди-какво си. Иди доказвай”, допълва той.

Той е носител на званието „Лекар на годината” и на орден „Св.св Кирил и Методий”. Има двама синове – единият е юрист, а другият е наследник на неговата професия, внукът му също. За последно оперирал преди няколко дни и признава, че няма да се пенсионира, защото грижата за болния няма почивен ден.

„Без любов тази професия не се върши! Отказвайте се навреме, ако не я обичате! Забравете за всички удоволствия. Аз често пъти като оперирам и се прибера вкъщи, се питам: „Защо се прибра? Там болният е в тежко състояние. Аз трябва да се върна в болницата”, признава проф. Червеняков.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби