Защо парламент няма да има до ноември ?

loading...

Напускането на две от парламентарните групи - на БСП и на "Воля" на Веселин Марешки в последните седмици, постави работата на Народното събрание в шахова ситуация. Липсата на кворум обаче далеч не е единственият проблем пред институцията и отсега чак до късната есен тя ще работи спорадично.

2 редовни и 2 предизборни ваканции, които се очертават в следващите месеци, ще попречат на нормалното протичане на пленарните дни. 

Отсега до изборите през май за нови наши представители в Европарламента родните депутати ще работят едва в 17 от дните за пленарни заседания.

Великденската ваканция, която те ще си гласуват най-вероятно от 25 април, обаче може да съвпадне с евентуална предизборна почивка. 

Често в последните години на национален вот Народното събрание си е гласувало между една и 4 седмици ваканция с идеята да се ограничи агитирането от трибуните по време на предизборната кампания, регламентирано официално от ЦИК. Това означава, че ако се стигне до решение за спиране на работата на парламента на 26 април или точно със старта на предизборната кампания, първото заседание от новата сесия ще е на 29 май. 

След това депутатите ще поработят до август, което прави общо 26 пленарни заседания, ако не се броят евентуални извънредни събирания. Следва традиционната им августовска ваканция от 1 месец. След нея законотворците ще се върнат на работа на 4 септември. Той ще е сравнително плътно изработен за тях, тъй като официалните празници - 6-и и 22-и септември не съвпадат с редовните пленарни дни. Заради местните избори през октомври, най-вероятно на 27-и, обаче пак може да се впуснат в обиколки на страната от по-рано и за да не водят агитация от трибуната. Така тихомълком парламентът може да си почива от 27 септември до 6 ноември, предвид балотажа на местния вот на 3 ноември. 

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби