Той беше един от големите герои на народа. Оставя съпруга и три деца. Премиерът през сълзи съобщи, че почина

loading...

Почина Рафи Ейтан - агентът на Мосад, който залови един от главните организатори на Холокоста - Адолф Айхман.   Ейтан е починал на 92 годишна възраст в събота. За кончината му съобщи вчера болницата в Тел Авив, където се лекувал.  

Той работи в продължение на десетилетия в израелските служби за сигурност и разузнаване.

Приема се за един от бащите на израелските разузнавателни служби.   Той ръководи 8-членния екип, който през 1960 г. залавя криещия се в Аржентина Айхман и го връща в Израел, за да бъде съден там. Айхман - един от основните архитекти на Холокоста - нацисткото систематично изтребление на шест милиона евреи - е осъден и обесен през 1962 година.  

Министър-председателят на Израел нарече Ейтан "един от героите на израелското разузнаване" и каза, че двамата са били близки приятели. Президентът на страната Реувен Ривлин го описа като "роден боец, посветен на мисията си и на това, което вярва, че е правилно".  

Ейтан е роден през 1926 г. в кибуц по време на британския мандат в Палестина в семейство на руски имигранти, пише Блиц. Израства в Рамат Ха-Шарон, северно от Тел Авив. Ранен е във войната за независимостта на Израел от 1948 г.

След освобождаването си от армията, се присъединява към местната разузнавателна служба Шин Бет, където кариерата му процъфтява и е повишен до ръководител на операциите за Шин Бет и Мосад - израелската външноразузнавателна служба. Мосад научава от германски прокурор, че Адолф Айхман е жив и се крие в Аржентина и така се подготвя и изпълнява операцията по залавянето му.   Ейтан оставя съпруга и три деца.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби