Борбата с корупцията в България е същинска шега! Ето шокиращите доказателства

loading...

Едва 9 души, осъдени за корупция, лежат в момента в затворите в страната. Всички те са дребни риби - повечето са шофьори, които са се опитали да подкупят проверяващите ги полицаи, за да не им бъде съставен акт за нарушение. Сумите, които са се опитали да дадат, не са големи - между 10 и 50 лв. Тази картина разбива на пух и прах мита, че у нас се преследва корупцията по високите етажи на властта, припомня в. „Сега“.

Най-сериозните случаи са два - на служители от фонд "Земеделие", подкупвали земеделски производители, както и казус с надзирател и частен охранител, които вземали пари от затворници, за да им осигурят привилегировано отношение.

Това става ясно от справка, получена от "Сега" по Закона за достъп до обществената информация от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство.

"Сега" потърси и информация за ефективно осъдени за длъжностни престъпления, за които прокуратурата най-често обвинява т.нар. бели якички, но въпреки шумните акции и хвалбите на държавното обвинение през годините от отговорите на затворническата администрация става ясно, че такива няма.

Колкото и ласкателен за България да беше последният доклад на Брюксел, в него все пак се казваше, че "ключов проблем, подчертан в поредицата доклади по Механизма за сътрудничество и проверка, е липсата на последователни резултати в България, що се отнася до присъди по дела за корупция по високите етажи на властта". Миналата седмица представители на Еврокомисията бяха на поредната си мисия тук.

Един от осъдените лежи в затвора, защото се опитал да подкупи полицай с откраднатото от него колело. Идеята била, че като даде крадения велосипед, полицаят няма да докладва за кражбата и да го задържи. Затова е осъден от Окръжния съд в Бургас на година и половина затвор и глоба от 1500 лв. Колелото е отнето в полза на държавата. Крадецът е осъждан много пъти, включително и за кражба на велосипед, става ясно от мотивите на съда.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби