Национална трагедия! В момента гражданска защита евакуира цели градове и села, десетки жертви!

loading...

76 души са загинали от наводненията в Иран през последните седмици. Това става ясно от ново преброяване, публикувано днес, с предупреждения, които все още съществуват за големите части на страната, предава „Франс Прес”, цитирана от „Фокус”.

"Със смъртта на петима души в провинция Хузестан от наводнението и друг човек в провинция Илам, смъртните случаи вече са достигнали 76 от 19 март насам”, според изявление, публикувано онлайн.

Двете югозападни провинции са последните, които бяха засегнати от наводненията, които удариха североизточната част на обикновено сухата страна, принуждавайки стотици хиляди да се евакуират от градове и села.

Местните власти отново издадоха предупреждения за наводнения в източната част на Иран заради проливните дъждове, които започнаха в събота и се очаква да продължат.

Наводненията причиниха огромни щети на домовете, пътищата, инфраструктурата и селското стопанство.

"Повече от 14 000 км пътища са повредени - заяви пред парламента министърът на транспорта Мохамад Еслами, цитиран от агенция „ИРНА”. - 725 моста са напълно унищожени".

Ръководителят на иранската метеорологична служба каза на същата парламентарна сесия, че наводненията не означават непременно, че десетилетна суша е приключила.

"Последните наводнения се дължат на изменението на климата и глобалното затопляне", разясни Сахар Тайбахш.

Ислямската република е получила помощ от съседни страни и света, като Франция в събота дари 210 палатки и 114 помпи.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби