Ето какво повеляват традициите в деня на апостоли Аристарх, Пуд и Трофим!

loading...

Свети апостоли Аристарх, Пуд и Трофим от числото на Седемдесетте († около 65 г.) - свети апостол Аристарх, за когото се споменава в книга "Деяния ня светите апостоли" и в посланията на свети апостол Павел до Колосяни и до Филимона, е бил епископ в сирийския град Апамея (градът бил разположен в югозападната част на Сирия и била разположена на брега на река Оронт).

Свети Пуд, за когото говори апостол Павел във второто послание до Тимотея, бил член на римския сенат. Като благочестив и добродетелен човек, приемал у дома си светите апостоли Петър и Павел.

При него се събирали и други вярващи за молитва, тъй че неговият дом впоследствие се превърнал в църква, която получила името "Пастирска". Преданието разказва, че в тази църква е свещенодействал самият апостол Петър.

Свети Трофим, за когото споменава книга "Деяния на светите апостоли", както и апостол Павел в същото Второ послание до Тимотея, заедно с апостолите Пуд и Аристарх, страдал заедно с апостол Павел при всички гонения срещу него.

Споменатите трима апостоли загинали в Рим заедно с апостол Павел, като били посечени с меч по заповед на император Нерон.

 
loading...
 
 

 

ХОРОСКОП


Овен

Телец

Близнаци

Рак

Лъв

Дева

Везни

Скорпион

Стрелец

Козирог

Водолей

Риби